Skorna är absolut viktigast för Isabellah

För en löpare har utrustningen blivit viktigare de senaste åren och intresset för att klä sig rätt när man springer har blivit större. Svenska löpares ambassadör Isabellah Andersson tänker mycket på vilka skor och vilka kläder hon springer i.

– Jag har olika utrustning hela tiden. Till träning har jag lite kraftigare skor än när jag tävlar. Sen är det beroende av vad man springer för lopp, berättar hon.

Isabellah Andersson är en av Sveriges bästa löpare genom tiderna. För att ta sig till den nivå som hon är på, som bäst har hon varit sjua på VM och trea på EM i Marahton, har det krävts mycket träning. En genomsnittsvecka springer 35-åringen cirka 25 mil. Det gör att utrustningen, vilka skor hon använder och vilka kläder hon har på sig, blir väldigt viktig för att hon inte ska skada sig och få ut så mycket som möjligt av sin träning.

– Jag använder olika utrustning hela tiden. Vad gäller skor till exempel så har jag lite kraftigare skor när jag tränar och lite tunnare och lättare skor när jag tävlar, berättar Isabellah som gör av med ungefär 12 par skor per år.

Hennes man och tränare, Lars Andersson, berättar att Isabellah under ett träningspass har med sig olika skor.

– När vi kommer till intervallerna byter hon skor, berättar Lars. Men det är när det är kvalitetspass.

Vill undvika skador
Isabellah berättar att hon på Marathon använder väldigt lätta skor som väger någonstans runt 300 gram. Springer hon kortare sträckor, en mil eller en halvmarathon, är det ännu lättare skor.

– De väger mindre än 200 gram, säger Isabellah.

Anledningen till att hon använder olika skor är att hon när hon blir trött sjunker i sin hållning.

– Därför vill jag ha lite stabilare skor så att jag inte skadar mig när jag springer Marathon.

Det är dock skillnad på vad hon som elitlöpare använder och vad en motionär använder. Isabellah Andersson berättar att hon har hittat de skor som passar hennes fötter, och för motionärer tipsar hon om att prova sig fram för att hitta den sko som passar bäst. Många butiker har utbildad personal som kan se vad för typ av sko man behöver.

– Man ska ha en bra en bra känsla också. Det är du själv som bestämmer vilken sko som känns bra!

– Och som motionär kan man använda samma skor på tävling som på träning, men de ska nog inte vara så lätta utan mer mitt emellan, menar Isabellah Andersson.

Får inte bli sliten
Hur länge man kan använda ett par skor skiljer sig också mycket mellan motionärer och elitlöpare. Springer man mycket slits skorna snabbare, likaså beror det på vilken typ av träning du gör.

– En sko får inte bli sliten, då är det lätt att man drar på sig skador.

– Den rena träningsskon kan man ha rätt länge, berättar Lars Andersson. Men en lättare tävlingssko kan man inte ha alls lika länge, oavsett vilken nivå man är på.

Det finns en annan fördel med att träna med en lite tyngre sko än när man springer ett lopp.

– Helt plötsligt känns det mycket lättare att springa om man är van vid en lite tyngre sko, menar Isabellah Andersson. Men en motionär ska inte använda de skor som väger minst, då är det lätt att skada sig.

Spring i skorna varannan gång
Att hitta rätt sko är viktigt av flera orsaker, till exempel för att undvika risken för att skada sig eller få skavsår. Isabellah springer aldrig en tävling i ett par helt nya skor.

– Man ska inte ha nya skor och springa i, det är farligt, konstaterar hon och får medhåll av Lars.

– Första gången som Isabellah springer i ett par skor byter hon efter några kilometer, säger han.

Ett annat tips som Isabellah och Lars lyfter fram är att ha två par skor och springa i dem varannan gång.

– Då får skorna vila lite också.

– Sen kan man ha ett par tävlingsskor också, så då blir det tre par skor man har. Och egentligen blir det inte dyrare, för de kommer ju hålla mycket längre, menar Lars Andersson. Tvärt om blir det säkert billigare i slutänden.

SPORT Track&Field

Isabellah har olika typer av kläder vid olika typer av lopp. Foto: Deca Text & Bild

Tajts, t-shirt och vindjacka
Bra skor är inte det enda man behöver när man springer. Man behöver också bekväma kläder, och beroende på årstid är det olika typer av kläder man bör använda. Isabellah Andersson vet vad hon skulle rekommendera som ett startpaket.

– Långa tajts är bra att ha, speciellt om det regnar till exempel. Även kortare tajts när det är lite varmare, eller när man kör fartlek. Sen är det bra att ha en kortare t-shirt och en vindjacka. Det är vad jag skulle köpa, berättar hon.

– Strumpor är bra också. Och ofta är det bra att ha två par så att friktionen blir mellan strumporna, det är bra för fötterna.

Isabellah rekommenderar lite mindre kläder när man vet att man snabbt blir varm.

– Många motionärer har långa ärmar och långa tajts, och det blir lite för mycket. När man kör fartpass ska man inte ha jacka, för det minskar rörelsen. Vid fem till tio plusgrader behövs inte jacka, menar Isabellah och tillägger att det dock kan vara bra att ha en jacka på sig mellan intervallerna.

Har alltid skorna med sig
Isabellah Andersson berättar att hon alltid har med sig sina tävlingsskor, vart hon än åker. Och det är skorna som är viktigast menar hon.

– De kan jag inte låna av någon annan, så de ligger alltid i handbagaget.

När hon springer en maraton har hon speciella maratontävlingskläder.

– Då springer jag i korta hotpants, men återigen, det är skorna som är absolut viktigast.

Lars tillägger att det är viktigt att lyfta fram att det är viktigare att ha bra på fötterna än att vara flashigt klädd.

– Det går inte att springa i dåliga skor, men det går att springa i dåliga kläder, och det tror jag folk glömmer, säger han.

Isabella menar att det alltid är kul att ha med sig ett par skor i handväskan. Om man får lite tid över där man är så kan man alltid gå ut och jogga.

Lärt sig tycka om kompressionsstrumpor
En sak som blivit vanligare de senaste åren är kompressionsstrumpor, som ökar blodcirkulationen i benen och på så sätt motverkar svullna och värkande ben. Isabellah Andersson berättar att hon sa att hon aldrig skulle använda kompressionsstrumpor första gången hon såg någon springa i sådana.

– Men när jag provade dem så var de perfekta!

– Jag tror att de håller mina ben i bra form, man blir inte så tung i benen. Man känner sig fräschare och jag känner inte att jag blir så trött i benen.

Det är viktigt att även den t-shirt man springer i sitter på ett bra sätt. Den får inte vara för tajt, men heller inte sitta för löst, för då blir det för mycket luftmotstånd. Det är också vanligt, framförallt bland män, att man får skavsår av tröjan.

– Som kille skaver man sönder bröstvårtorna så att de börjar blöda. Så ett tips är att tejpa dem, speciellt om man har en t-shirt som inte sitter tajt, säger Lars.

Det är också bra att smörja med något fett i anslutning till armhålorna, speciellt om man springer långt.

Kul med GPS-klocka
Ett hjälpmedel som har blivit populärt är GPS-klockor. Isabellah menar att det är kul att springa med en GPS-klocka för att veta hur man presterar.

– Det är inspirerande att se ens utveckling, menar hon.

– Med en GPS-klocka kan man ha lite koll på sig själv och följa utvecklingen. Man kan anpassa farten efter vad man vet att man klarar av på ett bättre sätt, säger Lars.

Isabellah håller med honom.

– Jag har ibland haft problem med att jag hänger med för snabbt i början och sedan slocknar. Det är inte så kul. Därför är det bra att ha koll på sin fart även på träning så att man lär sig.