Kost

Marina SjöbergHur ska man tänka kring mat och dryck när man tränar, ska ladda upp inför ett lopp eller komma igen efteråt? Det är en fråga som många ställer sig och här delar Svensk Friidrotts dietist Marina Sjöberg med sig av sina råd och tips.


Fyll på med energi efter träningen

Det är viktigt att äta direkt efter en fysisk aktivitet. Här kan du läsa om några tips på vad du ska tänka på generellt men också konkreta förslag på bra återhämtningsmål

Läs mer »

Kom i vätskebalans under passet

Att dricka tillräckligt jämt fördelat över dagen är viktigt för att undvika vätskebrist när du tränar. Tänk på att törst inte är ett mått på hur mycket vätska kroppen behöver. Ett bra mått är att få i sig 2-4 deciliter vätska varje kvart under tiden du tränar.

Läs mer »

Löparmage – en ovälkommen träningskompis

Har du någon gång varit tvungen att smita in i buskarna när du är ute och springer? Du är inte ensam. Det är inte alls ovanligt att magen kommer igång och rör på sig ordentligt under en springrunda. Det har flera helt naturliga förklaringar.

Läs mer »

Maten innan du ska springa

Innan du ska springa bör du tänka på att ha fyllda energidepåer i dina muskler. Rekommendationerna säger ett rejält mål 2–3 timmar innan du ska prestera så att maten hinner brytas ner för att kunna användas. Du kan eventuellt fylla på med ett litet mellanmål en timme innan passet också.

Läs mer »

Hur ska en löpare tänka kring maten?

Det huvudsakliga målet med att äta är att få i sig tillräckligt med energi och näringsämnen för att klara av livet och den idrottsliga belastningen som kroppen utsätts för när vi springer. Lösningen heter sällan något som stava d-i-e-t utan kallas istället sunt förnuft och god och varierad mat.

Läs mer »