Atea Winners: ”Löpning på ett annat sätt än jag gjort förut”


Åsa Säll har tränat regelbundet länge, men har haft svårt att hitta njutningen med löpning.
–Jag tycker inte det har varit så roligt, Jag har tränat fotboll och innebandy tidigare där det blivit mycket löpning. Men det är svårare att springa för springandets skull. Men det är en bra motionsform och alla andra verkar tycka det är så roligt.
Nu har Åsa blivit en av årets Atea Winners. Tillsammans med personliga tränaren Anna Jonsson ska hon ändra uppfattningen om löpning, och springa STHLM10 i Stockholm 14 juni. Och efter två månaders träning verkar det som att hon är på god väg.

”Jag orkar mycket mer”
– Jag har blivit jätteinspirerad av Anna. Första gången vi träffades pratade vi om hur jag låg till i träningen och vad jag förväntade mig. Hon tittade på hur jag rör mig när jag springer. Vi tittade på allt som har med löpning att göra. Sedan gick det superbra. Jag fick några pass och kände ”wow det här var roligare än tidigare”. Det var varierad löpning, på ett annat sätt än jag har gjort förut. Jag märker att när jag springer med vänner eller med min man så är det ett helt annat löpsteg och ett annat driv framåt; jag orkar mycket mer. Det här har gett mig otroligt mycket.
Vad är då nyckeln till att Åsa har börjat känna skillnad i löpningen?
– Anna och jag har tagit det i små, små steg. Hon har gett mig små utmaningar hela tiden. Små ökningar i intensitet och intervaller. Vi har träffats regelbundet och stämt av att allt fungerar. Dessutom har vi inte fokuserat på hur långt jag springer under passen, utan hur länge jag springer. Det har fungerat bra för mig, förklarar hon.

”Ser verkligen fram emot STHLM10”
Den 14 juni väntar STHLM10.
– Jag är jättetaggad och ser verkligen fram emot det. Det ska bli kul att springa på kvällen, eftersom det är lite svalare. Det är ju så varmt nu. Målsättningen är jag ska springa hela tiden, säger hon.
Åsa berättar att hon har upptäckt att löpning och styrketräning är en perfekt kombination i vardagen, och att senare i år siktar på fler lopp med lite annorlunda banprofiler. Hon nämner ett lopp genom gruvor i Dannemora i november som ett tänkbart alternativ.
– Den typen av löpning är spännande, säger hon.

Vill du också anmäla dig för att springa STHLM10 14 juni? Anmäl dig här!

Kostråd

Bra mat för löpare

Läs mer
Sverige på fötter

Sugen på att börja springa?

Läs mer
Tävla och träna

Lopp och träningsgrupper

Läs artiklar om lopp och löpargrupper