Det är en ynnest att få vara löpledare

Klockan är 17:03. Dags att plocka ihop jobbet. En glädje sprider sig i kroppen, förväntan börjar byggas upp. En light pre-race känsla. Den är så härlig. Ni vet. Börjar kittla i löparnerven. Det är något bra på gång. Varje vecka. Varje torsdag. Det är en ynnest att få vara löpledare. Klockan är 17:55 och det börjar fyllas på med löpare. Vilka är här? Börjar lära känna dom nu. Deras förväntningar på passet. Ikväll 20×20/20. En junior är med. Kul! Tänk pedagogiskt nu.

 – Härligt att ni är här! Välkomna till torsdagsträning med LK Gränslöst!

När LK Gränslöst grundades som löparklubb var två av byggstenarna gemenskap och glädje. Lite motsägelsefullt när vi som klubb är utspridda över stora delar av landet. Men desto mer påtagligt när vi möts för träningsläger, stafetter och våra egna arrangemang. Klubben präglas av en mentalitet att oavsett vilken nivå du befinner dig på kan du vara med. Löpning exkludera inte, den inkluderar. Det har jag tagit med till Torsdagsträningarna med LK Gränslöst i Örebro.

I dessa knepiga tider kanske motion och träning är viktigare än någonsin för vårt sociala välmående, vår fyisiska- och vår psykiska hälsa. Vi plockar med oss jobbet hem. Det är lätt hänt att bli stillasittande långa stunder och vi riskerar att minska våra sociala kontakter. Klokt i sig. Flera gym ställer in pass och anläggningar stänger ner sin verksamhet helt. Men träningen utomhus är alltid öppen. Optimalt i Corona-tider. Bara att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Men här fyller torsdagsträningarna en självklar plats i kalendern för deltagarna. Fokuset på torsdagsträningarna är kvalitétspass där vi drar nytta av att vara flera tillsammans som kör passet.

Trots vitt skilda förutsättningar, kapacitet och målsättningar är min bestämda övertygelse att det går att träna tillsammans. På träningarna förenas vi i löpningen, alltifrån nybörjare, till motionärer, till VSM-medaljörer och rekordhållare på en “Svensk klassiker”. Som löpledare innebär det att vara lyhörd, kreativ och motiverande. Att se alla deltagare. Att springa mitt i gruppen, att vara med den som behöver extra pepp och motivation, och att kunna växla upp för att utmana de som behöver det. Det som förenar oss på torsdagsträningarna är strävan att utveckla vår löpning. Vi vill springa snabbare, orka mer och göra det tillsammans.

Upplägget är klassiskt. Uppvärmning. Icke att underskattas för gemenskapen. Sen följer rörlighet, löpteknik och passets huvudrätt. Intervallerna. Inte alltid helt utan lätt skräckblandad förtjusning hos löparna. Men med glädje, mycket glädje. Avslutar med nerjogg och mer rörlighet.

Rent praktiskt gäller det att hålla ihop löparna. Alla ska få känna sig vara en viktig del av gruppen. Tidsbestämda intervaller har jag lärt mig funkar finfint. Kuta åt ett håll och vänd sedan helt på löpriktningen. De som kutat på fortast är nu längst bort och det blir en form av jaktstart. Magin står dock löparna själva för som peppar och uppmuntrar varandra konstant allt efter som. Eller att köra backe med joggvila ner. Också klockrent! Eller som på bilden 400ingar med marschall-kantad joggvila genom en 80 m snöslaskig smitväg i skogen. Finns mycket lite glamour i löpning, men man kan försöka göra det mysigt. Försöker bjussa på en upplevelse mer än ett hårt bultande hjärta och trötta påkar.

 

En av de största lärdomarna jag har gjort är att inte segla iväg, att istället vara här och nu. Läsa gruppen. Ta tillfället att vara löparnörd och snacka i löptermer när tillfället ges. Givetvis berätta vad syftet med kvällens pass är. Annars fokusera på rörelseglädje och lekfullheten i allt från löpteknik, till styrkan och rörlighetsträningen, till de långa intervaller, till korta intervaller, till backintervaller, till intervaller som vill få en att spy. Lekfullheten sänker trösklar och lockar till en vilja att vara med. Gemenskapen är central. Löpning inkluderar.

Ett avslutande peptalk och reflektioner från löparna i samband med avslutande rörlighetsövningar. Stoltheten är påtaglig hos löparna varje gång passet är över. Jag åker hem med längtan till nästa torsdag.

Torsdagsträningarna med LK Gränslöst (Örebro) startades under hösten 2019. På det första passet var det tre hugade löpare som slöt upp. I dagsläget samlar Torsdagsträningarna med LK Gränslöst en stabil skara på ca 8-10 löpare. Alltid kl. 18:00 i ett av Örebros många fina elljusspår. Tillsammansträning när den är som bäst.

LK Gränslöst arrangerar också träningshelger och träningsläger under året för medlemmarna.

Nästa torsdag är det dags för Elin och Christian Olars i Edsbyn att blogga för oss i LK Gränslöst om att få tiden till träning som småbarnsföräldrar.