En förlossning är tuffare än en mara

SPORT Track&Field

Isabellah och Lars Andersson fick dottern Beyonce i januari 2009. Nu i vår väntar de tillökning igen. Foto: Deca Text & Bild

Vi ser dem överallt. Mammorna som presterar på löparbanor och på lopp på landsväg – Isabellah Andersson, Kajsa Berg, Sanna Kallur och Elin Westerlund är bara några exempel. Finns det något kring graviditet och förlossning som ger extra styrka efter att familjen blivit större? Vi hörde oss för med maratonlöparen Isabellah Andersson och hennes man och tränare Lars om frågan. De väntar sitt andra barn till våren.

– Kvinnor är hard core! Jag brukar jämföra smärtan under en förlossning med smärtan under ett tufft träningspass, och då inser jag direkt, träningssmärtan kommer inte ens i närheten av förlossningens. Jämförelsen stärker mig mentalt och ja, det gör det lättare att köra de tuffa passen. En maraton är helt klart lättare än att föda barn, berättar Isabellah Andersson.

Kroppens anpassning till tuffa utmaningar

Även om det finns fler aspekter än den mentala som påverkar löparen efter att hon fött barn så är det den som Isabellah framförallt framhåller.

– En kvinna blir starkare efter att hon blivit mamma, det blev jag i alla fall. Jag säger samtidigt inte att kvinnor som inte fött barn inte är mentalt starka, men nu pratar vi speciellt om vad det ger att ha fött ett barn och jag beskriver min upplevelse av hur jag kände innan jag fick barn och hur jag känner nu efteråt, fortsätter Isabellah.

I tidigare samtal har Isabellah och Lars gett rådet att man inför ett lopp gärna ska springa en distans som är något längre än den som loppet sträcker sig över, allt för att man både fysiskt och mentalt ska känna att man klarar av det. En förlossning har lite samma effekt för upplevelse av smärta och uthållighet.

– När man ställs inför en ny utmaning har våra kroppar en unik förmåga att hela tiden kunna referera till det värsta, längsta eller tuffaste man gjort innan dess. När en kvinna klarat den tuffa utmaningen att föda ett barn, och att man sen tänker på det när man är ute och springer, så blir det lättare att pressa sig lite extra och på så sätt få ut ett bättre träningspass eller en bättre tid under ett lopp, berättar Lars.

Detta är en bra sporre till de som väntar barn – du kommer att vara starkare efteråt! Det gäller för alla som springer, oavsett vilket mål du satt upp för din träning.

Dygnets 24 timmar ger gott om utrymme för träning, oavsett om du fått barn eller inte

Kan det vara så att den tid som det nya barnet tar i anspråk kan komma i vägen för den egna träningen? Enligt Isabellah handlar det inte om tid utan om viljan.

– Alla människor har 24 timmar varje dygn att disponera. Det är något av det bästa med världen. Det gör att ingen kan komma och klaga och säga att jag har 23 eller 28 timmar. Hemligheten till att få tid till träning är att göra upp en plan och disciplin. Barnet behöver inte alla 24 timmar och är du ute och springer en timme kommer du komma hem till ditt barn med ny energi. Är man ensam med sitt barn så går det att hitta lösningar – du kan springa runt huset om ditt barn sover inne eller springa en längre tur med barnet i vagnen, fortsätter Isabellah.

Enligt Isabellah är träningsdisciplin fundamentalt för en löpare. Disciplinen kommer från viljan att uppnå det mål som man satt upp för sin löpning. Svaret på frågorna ”varför springer jag?” och ”vart ska jag ta mig härnäst?” är grunden för att hitta sin egen motivation. Tanken på målet ska göra dig glad och det gör att motivation finns med dig oavsett om du precis fått barn eller inte.

Läs också Isabellahs och Lars tips till andra blivande föräldrar.

Text: Hillevi Thor