Fortsatt samarbete och erfarenhetsutbyte kontentan av lyckat långloppsforum

Under en workshop fick deltagarna ta ställning till hur de anser att friidrotten ska förhålla sig till nya typer av lopp- och löpformer. Foto: Gunilla Dahlén.

Under en workshop fick deltagarna ta ställning till hur de anser att friidrotten ska förhålla sig till nya typer av lopp- och löpformer. Foto: Gunilla Dahlén.

Motionsloppsmarknaden i Sverige har under de senaste åren förändrats mycket. Från att ha varit en marknad där föreningsarrangerade motionslopp i stort sett varit ensamma finns det sedan ett par år tillbaka stor konkurrens från kommersiella aktörer som lockar med andra typer av lopp än de klassiska långloppen.

För att få föreningar och arrangörer att dela med sig av sina erfarenheter och på så sätt utvecklas och på ett bättre sätt kunna stå emot den konkurrens som uppkommit, arrangerades i helgen Långloppsforum i Svenska löpares regi.

Ett 30-tal personer från ett 20-tal olika arrangörer samlades på GIH i Stockholm för att ta del av den senaste utvecklingen inom det som numera kan ses som en loppindustri. Föreläsningar varvades med workshops och allmänt erfarenhetsutbyte.

Hillevi Thor, projektledare för Svenska löpare, är väldigt nöjd med helgen.

– Det har varit en väldigt inspirerande och aktiv helg. Den har varit både konkret och inspirerande, sammanbindande och framåtblickande. Många har träffats och pratat med varandra och vi har fått ny information, ny inspiration och nya verktyg, säger Hillevi och berättar att det har kommit fram många konkreta tankar och tips och att varje arrangör som var på plats nu kan komma hem och fundera på var de är och vad de vill med sitt lopp.

– Vi har velat att varje arrangör ska få med sig verktyg hem för att kunna ta nästa steg, säger hon.

Inspirerande föreläsningar
Det var flera olika föreläsare under helgen varav de flesta kom från olika lopparrangörer. Bland annat pratade Stockholm Marathon Gruppens VD Daniel Almgren om den ökade konkurrensen och vad man som arrangör kan göra för att stärka sitt lopp och på så sätt stå emot den bättre.

Andra föreläsare var Johan Eriksson och Mats Björkman från Vasaloppet som berättade om hur de gått från att vara en ren vinteridrottsarrangör till att också arrangera sommaridrotter med ultralöpningen i fokus, GöteborgsVarvets Tommy Bäckström som pratade om deras löpargruppsverksamhet och hur det stärker varumärket GöteborgsVarvet och Magnus Berglund, konsult som jobbar mycket med Blodomloppet, som pratade om sponsring och marknadsförning av motionslopp.

På söndagen talade Folksams Lena Lindqvist om försäkringsfrågor och Mats Enberg från Swedbank talade om olika betalningslösningar.

Forum för fortsatta diskussioner
Det kom fram stor efterfrågan på att fortsätta erfarenhetsutbytet och att hitta samarbeten mellan olika lopparrangörer. Därför startades på stående fot en Facebookgrupp, Friidrottens långloppsforum, för friidrottens lopparrangörsföreningar där tanken är att man ska kunna fortsätta diskussionerna.

– Alla friidrottens arrangörsföreningar är välkomna att vara med i den slutna gruppen.

Hillevi Thor menar att känslan av att man tillsammans med andra blir starkare, som genomsyrade hela Långloppsforum, var det bästa under helgen.

– Vi är ense om att vår styrka är det ideella engagemanget, att det är det som kommer att särskilja friidrottens lopparrangörer framöver. Vi gör saker tillsammans och ger tillbaka till idrottsrörelsen.

Hon lyfter också fram erfarenhetsutbytet som väldigt viktigt.

– Att utbyta erfarenheter, perspektiv och kontaktuppgifter till personer som man vet gör bra saker, utvecklar alla och kommer att göra oss starkare.

Viktigt att förmedla Godkänt lopp
Hillevi Thor menar att förbundet har en väldigt viktig roll i arbetet med att stärka de föreningsarrangerade loppen.

– Vi vill vara en stöttande part från insidan gentemot våra föreningar. Vi vill också kommunicera friidrottens lopp med grunden i att överskottet går tillbaka till idrottsrörlsen. Det här gör vi genom ”Godkänt lopp-symbolen”, och där fick vi i helgen bra stöd från arrangörerna som visade tydligt att de tror på symbolen som en gemensam kraft för kommunikation och utveckling. Stommen i det är våra tävlingsregler och att vi är en ideell rörelse, säger Hillevi.

Planen är att ha den här typen av forum varje år och vartannat år fokusera på lopp och vartannat år på löpargrupper.

Text: Magnus Fridell