Fortsätt springa!

Tycker du om att promenera och springa? Härligt, då ska du fortsätta att göra det. Men, se till att göra det utomhus och då gärna i naturen, framför allt nu i virustider. Fysisk aktivitet och utomhusträning stärker ditt immunförsvar och gör dig dessutom glad.

Det många kanske inte tänker på är att träning stärker immunförsvaret, så i rådande tider är det viktigt att fortsätta röra på sig.

Det kommer inte att göra dig immun mot virus, men ju bättre immunförsvar du har desto bättre klarar din kropp att hantera förkylningar och andra virus.

Både nationellt och internationellt ställs lopp och arrangemang in, vilket såklart kan påverka motivationen hos er löpare som hade siktet inställt på att springa ett lopp. Och det vill vi inte! Det är viktigt att fortsatt hålla motivationen igång och träna på mot framtida mål och lopp.

Fortsätt att träna i grupp om du känner dig bekväm med det. Men se till att hålla dig till Folkhälsomyndighetens generella rekommendationer. Stanna hemma vid minsta sjukdomssymtom och håll avstånd när ni tränar. Föreslå att gruppen delas upp i mindre grupper om den är stor. Byt om hemma och använd egen vattenflaska. Och självklart springer ni utomhus.

Vill du hellre träna själv men vet inte riktigt hur du ska träna?

Här kommer lite inspiration till olika träningspass som kan genomföras utomhus. Nu hjälps vi åt att hålla motivationen igång!


Intervallerna:

  • För nybörjaren: 10 min uppvärmning sedan 10 x 30s med 30 s vila, nedjogg 10min. Totalt ca 30min, påverkar din maximala syreupptagningsförmåga.
  • För den som är på språng: 10min uppvärmning sedan 10 x 60sekunder med 20sekunder vila. Nedjogg 5min. Totalt 30min, påverkar din maximala syreupptagningsförmåga
  • För den rutinerade: 10min uppvärmning sedan 5 x 4min med 2min joggvila. Nedjogg 10min, totalt ca 50min. Påverkar din maximala syreupptagningsförmåga och lokalt ute i muskulaturen.
  • För den motiverade: 10min uppvärmning sedan 3x2min (med 45s vila) sedan 2min vila och 10 x30s med 30s vila sedan 2min vila och 3x2min igen. Totalt ca 50min, påverkar din maximala syreupptagningsförmåga. Ett pass som är utmanande och roligt!
  • För backlöparen: Hitta en back som innehåller både en uppförsbacke och en nedförsbacke på ca 200m (100m uppför och 100m utförs). 10min uppvärmning sedan 8 x 200m med gåvila till start. Försök springa avslappnat utförs. OBS, vid problem med baksida lår kör inte utförslöpningen!