GIFT-Genarps IF Trail

Genarps IF är klubben som med framgång tävlar i de flesta löpgrenar såsom bana inom- och utomhus samt olika lopp på landsväg och i terräng.

I år firar vi fem års jubileum, alltså en väldigt ung klubb. I byn finns det en fotbollsklubb där Genarps IF-löpning nu ingår. Det blev en perfekt lösning för löpningen som kunde komma in i en befintlig klubb med ordnad ekonomi, klubblokaler, omklädningsrum med mera. Löpningen har attraherat flera medlemmar och vi är för närvarande ett 60 tal vara ett 20 tal barn och ungdomar. Vi som löparklubb genomför flera tävlingar som bidragit positivt till klubbens sammanhållning och ekonomi.

Då klubben inte har tillgång till några löparbanor förläggs den mesta delen av träningen ute i vår fina natur som omgärdar Genarps by eller på den enda motionsslinga 1200 m som finns i byn.

Intresset för terräng och trail-löpning har vuxit sig starkt inom klubben. Kanske för att mycket av vår träning förläggs i skogen. Klubben har fyra år i rad arrangerat trail-loppet GIFT-Genarps IF Trail. Loppet går på den intilliggande Romeleåsen med dess tuffa stigningar. Sträckningen har justerats varje år men har i snitt legat mellan 25 till 30 km. Loppet går till största del på härligt slingrande single track stigar i löv- och granskog samt med inslag av öppen ängsmark.

 

Genarps IF arrangerade RM i Ultra Trail

GIFT 2019 blev ett speciellt år för tävlingen då klubben förutom det ordinarie GIFT med 27 km traillopp samtidigt var arrangör för RM, Riksmästerskap i Ultra Trail med distansen 55 km. Tävlingen samlade några av de bästa trail-löparna i Sverige.

GIFT som hitintills gått i början på juli kan innebära påfrestande sommarvärme, men förutsättningar i år för löparna blev det bästa tänkbara med svalt väder och lite småregn. Dock lite mer utmanande för oss funktionärer som krävde flera tält och diverse regnskydd över drop-zone, vätske- och matstationer.

 

Segraren i RM 55 km blev Julius Z Strömberg. Julius som bor i Oslo blev tidigare i år bäst i norskt mästerskap efter att ha krossat motståndet. Men han fick dock inte behålla medaljen som svensk medborgare. Men nu fick han upprättelse genom att ta RM-guldet på 4:16:25. Tempot blev imponerande 4,39 min/km över åsens stigningar. Banan mätte +1200 höjdmeter.

Silvermedaljör blev den kanske mer kända Carl Johan Sörman som var tillfälligt hemkommen från Italien och tävlandes för Genarps IF. Carl Johan hade veckan innan placerat sig som 5.a i det kända Lavaredo Ultra Trail-Italien. Tiden för Carl blev 4:23:25.

På tredjeplats kom Peder Enoksson från Malmö Löp med den fina tiden 4:35:18.

På damsidan var det Lisa Eneroth även hon från Malmö Löp som tog hem Guldet på 5.09.28. Lisa vann förra året GIFT- Genarp IF Trail 27 km och är bekant med banan och Genarp/Romeleåsen.

På andra plats kom orienteraren från Hakarpspojkarnas Eva Öhlund på 5:17:34. Eva sa att hon dock gillar bäst att ha kartan med sig då det finns möjlighet för andhämtning. Eva fick också guld i K45 klass.

Bronset tog Collette Coumans från Härlövs IF.

Eftersnack med bra stämning efter loppet

Efter målgång, en skön varmdusch och torra kläder sitter det alltid fint med lite mat. Därför ingår det alltid pizza med öl eller annan dryck. Det är den lokala pizzerian som får baka och köra ut pizzor så det står härliga till. Pizzorna varmhålles sen på en utomhusgrill som gör att pizzorna blir lagom frasiga, perfekt för den hungriga löparen. Det här med mat efter loppet ger alltid lite extra bra stämning med tid för ”snack” mellan löparna och mellan löpare och funktionärer.

Förra året hade vi fin-besök av ultralöparen och Youtube profilen Tim Van Orden 51 år från USA. Han spelade in en kortfilm om loppet och lade ut på sin kanal. Han blev särskilt förtjust i pizzan när han fick reda på att det även erbjöds en veganvariant. Se gärna YouTube klippet ”Trail racing in Sweden -The 2019 Genarps IF Trail Race (GIFT)” . Tim sprang distansen 27 km och kom in på en andra plats med tiden 2.01, imponerande!


Planering av GIFT 2020

Nu är planeringen och banläggning för GIFT 2020 i full gång. Tävlingen blir lite av ett jubileum då det är 5.e året i rad för GIFT. Datumet är inte helt spikat men det lutar åt den 7 juni, så håll utkik på Genarps IF.s hemsida och Facebook.

GIFT 2020 kommer att erbjuda två distanser, 20 resp. 30 km. Vi kommer som tidigare att ge en asfaltsgaranti, ja det vill säga garanterat fritt från asfalt. Banan vässas för varje år. För 2020 blir det mer än 80% härligt slingrande single track stigar.

Vi ses på GIFT 2020!