Göteborg Marathon – Ett lopp av löpare för löpare

 

 

Den 12:e oktober anordnas Göteborg Marathon för 45:e gången, och bakom arrangemanget står Göteborgsklubben Solvikingarna. Ett lopp av löpare, för löpare.

Bland icke-löpare är Göteborg Marathon något anonymt, men de som sprungit en gång kommer ofta tillbaka.  Feedbacken som vi får från deltagarna är att det är ett genuint, hemtrevligt och personligt lopp. Vi lockar löpare från hela landet, och utöver det har vi även många deltagare från bland annat Danmark, Norge, Tyskland och Holland som återvänder år efter år. Deltagarantalet brukar vara dryga 700 löpare, åldern på löparna är allt från 20 till 70+.

Loppet som utöver maratondistansen även bjuder på halvmaraton, och nytt för i år, duett-stafett.

I duett-stafetten delar två löpare på ett halvmaraton, och springer alltså ca 10,5 km var. Vi ville nå ut till en bredare målgrupp, och genom att införa en ny distans hoppas vi kunna locka löpare som inte är redo för/vill/kan springa halvmaraton eller maraton. Vi fixar transporterna till och från växlingspunkten.

Banan som startar och slutar på Slottskogsvallen, går på cykelbanan på den gamla banvallen och söderut via Högsbo, Askim och Hovås till vändpunkten vid båtuppläggningen vid stora Amundön. Det är en flack och lättsprungen bana, som ger goda förutsättningar till ett personbästa om man är ute efter det. Banrekordet för damer är 2.54.47 och sattes av Petra Skiöld (2012) och för herrar 2.19.42 vilket sattes av Lars Enqvist (1978).  Maratonlöparna springer två varv, halvmaratonlöparna springer ett varv.

Utmed banan finns flertalet vätskestationer där det serveras vatten, sportdryck, cola, banan och russin. För maratonlöparna finns det möjlighet att få egen vätska/energi på vätskestationerna.

Väl i mål bjuds alla löparna på mackor, varma och kalla drycker, banan, bulle och härligt eftersnack.

All information finns på Solvikingarnas hemsida.

Hoppas att vi ses på startlinjen den 12:e oktober.

 

Kostråd

Bra mat för löpare

Läs mer
Sverige på fötter

Sugen på att börja springa?

Läs mer
Tävla och träna

Lopp och träningsgrupper

Läs artiklar om lopp och löpargrupper