Haga parkrun fyller 2 år!

Lördagen den 25 augusti fyllde Haga parkrun två år. Men de fyller inte bara två år, de fyller en även funktion, för många människor och för folkhälsan, på olika sätt en gång i veckan. Varje lördag kl. 09.30 under två år har människor samlats i Hagaparken för att umgås, ha roligt, testa formen inför ett lopp, stressa ner….helt enkelt det som passar bäst för en själv under en löprunda på 5 km.

En solig morgon i maj besökte Svensk Friidrott och Friidrottskanalen parkrun i Hagaparken, Stockholm. Aktiviteterna var redan i full gång kl. 9.00 och människor strömmade så sakteliga in. Alla volontärer på plats fick instruktioner från dagens ”run-ledare” om vad som skulle förberedas inför loppet som skulle gå av stapeln kl. 9.30.

Stämningen under hela eventet var fantastisk och man kände sig välkommen. Kanske blir det en speciell atmosfär när alla arbetar ideellt och är där för samma sak – att aktivera sig och ha roligt.

Parkrun är ett 5 km lopp med tidtagning, för den som vill. Varje lördag kl. 9.30 kan man springa loppet på de ställen i Sverige som de hunnit etablera sig på.

Parkrun är verkligen något för alla. Om du t ex tycker om att springa med andra men inte vill binda upp dig till en specifik grupp. Kanske vill du kolla formen inför ett lopp och vill veta tiden på 5 km. Du kan springa med vagn, med barn och du kan gå. För vissa är det perfekt med en fast tidpunkt så man vet att man verkligen kommer ut åtminstone en gång i veckan året runt. Är du ny i stan och vill ha nya löparvänner? Då ska du definitivt prova på. Parkrun passar verkligen alla då man kan delta utifrån sin egen nivå och behov. Och det är helt gratis! Det enda du behöver göra är att anmäla dig i förväg och skriva ut- samt ta med din streckkod för att kunna få en tid registrerad på loppet.

Parkrun arrangeras av friidrottsföreningen Parkrun IF och finns i Sverige idag i:

Parkrun växer hela tiden i runt om i världen. Vill du vara delaktig som volontär, eller kanske starta upp parkrun där du bor? Läs mer om parkrun på deras hemsida eller på Facebook

Det första parkrun-eventet i Sverige hölls i just Haga i augusti 2016 under ledning av Deri Thomas.

Grundare av Parkrun är Paul Sinton-Hewit. Här berättar han om verksamheten och avslöjar sitt starkaste minne från Parkrun.

 

Läs tidigare inlägg om parkrun

 

Kostråd

Bra mat för löpare

Läs mer
Sverige på fötter

Sugen på att börja springa?

Läs mer
Tävla och träna

Lopp och träningsgrupper

Läs artiklar om lopp och löpargrupper