Han ser fram emot Berlins mara

Mikael Ekvall var bäste svensk på halvmaran vid EM i Amsterdam. Foto: Deca Text & Bild

Mikael Ekvall var bäste svensk på halvmaran vid EM i Amsterdam. Foto: Deca Text & Bild

För knappt ett år sedan sprang Strömstads Mikael Ekvall sitt andra maratonlopp i karriären, och vilket lopp det blev. 2:12.07 i Frankfurt, på en erkänt snabb bana, och Mikael kunde konstatera att han med det var fyra i Sverige genom tiderna.

Nu väntar en ny utmaning över de 42 195 meterna. På söndag springer han Berlin Marathon.

– Det ska bli roligt att få tävla, säger Mikael.

Efter loppet i Frankfurt förra året började Mikael ställa in sig på att det kunde bli en start i OS i Rio. Han var bara sju sekunder från nomineringsgränsen och hoppades att det skulle räcka. Därför la han upp träningen med OS i sikte.

Nu blev det dock inte så och han fick i stället vända blickarna mot en annan maraton under hösten. Valet föll på Berlin.

– Jag hade börjat träna inför OS, men när jag fick beskedet att jag inte skulle med så bytte jag taktik och tänkte att jag behövde en mara ganska snart, och då fick det bli Berlin. Jag visste också att Berlin är känd som en snabb mara och jag hoppas att det ska gynna mig, berättar Mikael.

Nöjd med sommaren
Sommaren och hösten har flutit på bra för Mikael Ekvall. För en månad sedan tog han SM-silver på 10 000 meter efter en sanslöst jämn spurtstrid mot Hälles Mustafa Mohamed som vann med bara en hundradel, och för en dryg vecka sedan kom han tia i Great North Run, ett av världens största halvmaratonlopp.

– Det har varit en bra sommar. Jag sprang bra på EM och på SM, så det har rullat på bra, berättar Mikael som kom över besvikelsen över att inte få chansen på OS förhållandevis snabbt.

– Den satt inte i så länge, det var rätt lugnt ändå.

Bara millimeter skiljde Mustafa och Mikael åt i SM-loppet över 10 000 meter. Foto: Deca Text & Bild

Bara millimeter skiljde Mustafa och Mikael åt i SM-loppet över 10 000 meter. Foto: Deca Text & Bild

Liknande träningsupplägg
Mikael berättar att träningen inför Berlin har lagts upp på ungefär samma sätt som inför Frankfurt förra året.

– Men jag har haft en lite längre period med maratonträning eftersom jag började med den inför OS.

Det betyder att han haft lite mer mängdträning och lite längre pass. Det här har nu pågått i ungefär 13-14 veckor. Inför Frankfurt var det snarare 10 veckor.

– Men jag skulle inte säga att jag därför är bättre förberedd nu. Jag är lika bra förberedd nu som då. Själva tiden spelar inte så stor roll. Det blev snarare så här eftersom jag var tvungen att förbereda mig ifall det skulle bli ett OS.

Halvmaran i South Shields såg han som en bra genomkörare inför Berlin. Han hoppas att han ska vara helt återhämtad efter den på söndag.

– Annars hade jag inte sprungit den, konstaterar han.

Där skiljer det sig också lite jämfört med inför Frankfurt förra året. Då laddade han upp med två tiokilometerslopp.

– Men det har gått bra med återhämtningen tidigare när jag sprungit halvmaraton.

Bra förutsättningar
Sina förväntningar håller han lite för sig själv. Mikael hoppas dock att han ska kunna springa snabbt.

– Men tider och så håller jag för mig själv. Vi får se vad det är för harar, vilken fart som de ska gå i, så får jag försöka hitta en bra grupp att gå med i. Sen får vi se hur de yttre förutsättningarna är.

Enligt prognosen ska det vara växlande molnighet och drygt 20 grader mitt på dagen. För Mikael, som inte brukar bry sig så mycket om vädret, känns det ganska bra.

– Starten går vid niotiden så det kommer nog bli rätt bra på morgonen.

Mikael berättar att motståndet är väldigt bra, med löpare som siktar på tider runt 2:03 och 2:06. Bakom dem är det ett gäng löpare som sprungit ungefär lika snabbt som Mikael själv.

– Så jag ska försöka lägga mig någonstans där emellan.

Fortfarande nybörjare
Efter Berlin Maraton kan det bli en satsning på terrängsäsongen, men det kan också bli ännu en maraton. Mikael och tränaren Mats Erixon har inte bestämt sig helt och hållet än och han berättar att de fortfarande funderar på hur de kommer att lägga upp säsongerna framöver, hur de ska kombinera maror med banlöpning.

– Vi har pratat om det lite, och tanken är att jag ska gå tillbaka och springa lite bana och sedan springa en mara. Det för att behålla snabbheten hela tiden.

Han menar att han fortfarande är nybörjare på maraton och håller på att lära sig distansen.

– Man är lite orutinerad och har inte riktigt koll på allt. Det tar alltid tid att bli riktigt bra på något. Men jag känner mig ändå rätt så självsäker, som att jag har hyffsad koll på det. Men sen vet man aldrig. För mig har det bara gått bra, så jag har ju bara det i skalle och har kvar självförtroendet från Frankfurt. Men man vet ju aldrig om man går på en nit.

Hans styrka på maran menar han är att han klarar de långa distanserna bra.

– Jag är uthållig helt enkelt.

Mikael och coachen Mats Erixon efter GöteborgsVarvet. Foto: Deca Text & Bild

Mikael och coachen Mats Erixon efter GöteborgsVarvet. Foto: Deca Text & Bild

Stort stöd från familjen
I Berlin kommer Mikael Ekvall få mycket stöd. Loppet brukar locka många svenska motionärer och Mikael har dessutom med sig en egen fanclub.

– Min farsa ska med och några andra i familjen också. Det är nog fem, sex personer som är med mig, så det är kul.

Han åker till Tyskland på fredag och kommer att köra väldigt lugn träning fram till loppet. I tisdags körde han sista kvalitetspasset.

– Det var sex kilometer totalt, så det var inte så långt. Nu ska jag bara jogga de sista dagarna. Sen gör jag en kolhydratsuppladdning nu också, säger Mikael och berättar att han har avstått från kolhydrater sen i söndags och börjar nu i kväll igen.

Om Mikael förbättrar sitt personliga rekord återstår att se, men förutsättningarna för att det ska gå snabbt är goda.

Det svenska rekordet, satt 1983 av Kjell Erik Ståhl, är 2:10.38.