Hur går det för Run all around?

Hur går det för pilotprejektet Run all around och våra ambassadörer? Vad tycker ledarna om konceptet? Och vad tycker deltagarna? Vi har frågat några av våra ambassadörer.

Premiären av Run all around med Örebro AIK i oktober 2020

På grund av Covid-19 har det sett lika olika ut för våra ambassadörer och Run all around-grupper. Några grupper har kunnat köra på nästan som vanligt sedan hösten 2020, någon har ställt om till digitalt/fysiskt medan andra har fått stänga ner helt efter en succéstart eller inte kunnat starta upp alls. Allt beroende av åldersgrupp,antal deltagare, geografisk plats och rådande restriktioner. Vi håller tummarna för att alla snart får komma igång igen.

Kungsholmen Friidrott

Kungsholmen Friidrott har startat en barn-/ungdomgrupp födda 2009/2010 som tränar efter konceptet Run all around.

”Det är så kul att se barnen röra på sig på ett lekfullt och naturligt sätt. Den enkla och lekfulla träningen fungerar väldigt bra tillsammans med mer strukturerad friidrottsträning. Att träna i olika miljöer och under olika årstider är både stimulerande, utmanande och inspirerande.” säger Mikael Näslund ledare för Run all around i Kungsholmen Friidrott.

”Reflexbanor, pulsa i snö, testa trail och att springa i alla väder och underlag ger upptäckarglädje och avdramatiserar träningsmomentet samtidigt som alla pushas att utmana sig lite extra.” Johanna Farelius, ledare.

”Att få testa att springa i olika miljöer och olika årstider är jättekul. Upplevelserna blir verkligen olika och det är kul att barnen får se att löpning kan vara så mycket och göras på olika sätt. Dessutom är det ju ett perfekt sätt att upptäcka nya områden.” Åsa Sandler, ledare.

Och så här tycker barnen
”Innan träningen var jag lite skeptisk när vi skulle träna utomhus i snöstorm, men efteråt kan jag säga att detta var en av de roligaste passen någonsin.”

”När vi springer med pannlampor ute i naturen glömmer man bort att man tränar.”

Nynäs IK

”Vi har fått in flera nya motionärer och medlemmar tack vare ökad aktivitet, mer kommunikation(FB, hemsidan, lokaltidningen och snart IG). Mycket tack vare Run all around- aktiviteten, som fungerar bra för vår förening med vår inriktning på motion.” säger Annika Bohm ordförande i Nynäs IK.

Jennifer Botos 27 år, har  precis börjat springa och tycker det är ”En jätterolig träningsform som bjuder på stor variation i övningarna. Jag uppskattar även att vi kan träna tillsammans och vara utomhus även om covid-19 begränsar övningarna något. Detta har givit mig mersmak på löpträning!”

Tomas Jansson som är ledare/inspiratör i motionsgrupppen menar att ”Det är en helrätt aktivitet med bilder, filmer och framförallt filosofin att röra på sig i olika miljöer. Det är positivt att känna stödet från

idrottsförbundet, att vi inte bara gör det själva, utan med motionssverige bakom. Jag måste även säga att Run all around ligger rätt i tiden nu när Covid19 får utomhuslöpning i mindre grupp framstår som en möjlig motionsform, när nästan allt annat står stilla. För bidraget tänker vi under våren köpa in löparjackor till ledare och aktiva under våren.”

Alingsås IF

”Med hjälp av Run all around så har vi fått inspiration till att variera löpträningen och framför allt har vi fått ihop en grupp med olika åldrar där vi hoppas att de yngre skall få förebilder att inspireras av.” säger ledarna i Alingsås IF och forsätter. Tack vare att vi ska köra i olika miljöer varje vecka så utmanas vi att hitta nya övningar och nya platser oavsett mörker, regn, kyla, snö eller vind. Hade vi tränat som vanligt hade vi säkert valt att träna på exempelvis en skottad eller relativt torr väg vissa träningar. Nu springer vi ut i skogen trots regn och gegga för att temat är just skog. Det som är roligt är att barnen gillar det och dyker upp vecka efter vecka trots att man inte hade klandrat dem om de stannade hemma när vädret visar sig från sin ruskigaste sida. Det är också roligt att bygga in hinderbanor som dels är naturliga och ibland uppbyggda, det blir kul, annorlunda och ganska jobbigt utan att barnen tänker på att det.”

Och vad tycker deltagarna själva?

”Jag tycker att det är roligt när det olika åldrar. Det också skoj att springa på olika underlag, men absolut roligaste är när jag får springa i skogen.”

”Det är roligt att träningen är så varierad, dels varierad för vi tränar på olika ställen och dels varierade pass. Det är roligt att springa i skogen och det är roligt med hinderbanor men all träning är rolig.”

Bara Friidrott

Bara Friidrottsklubb planerade för fysiska träffar men fick snabbt ställa om och gå över till digitalt när det blev hårdare restriktione. rNu kör de kombinerat digitalt och fysiska pass med färre deltagare på de fysiska passen. Gruppen består av blandade åldrar.

”Det är kul att leda träning på det här sättet och det ger inspiration till mer varierade pass. ”

”Väldigt roligt upplägg, som utmanar såväl oss som ledare att tänka till, som våra deltagare att tänka nytt. Att våga träna löpning på annorlunda sätt, tex genom hinderbana ger möjlighet att få fler att känna glädje till löpning” säger Linda Wemmert, Johan Wemmert,  Josefin Linde, Linnea Widerberg och Magnus Linde och Tobias Lindbom som är ledare för Run all around-gruppen.

Så här tycker deltagare som varit med på de fysiska passen
”Har aldrig löptränat tidigare i mitt liv, är 64 år. Drogs med i detta av mina två döttrar. Vi sporrar varandra. Konceptet är väldigt bra upplagt. Man får en bra inblick i olika sätt att träna på, löpteknik och bra pepping.”

”Löpgruppen har gett mig en annan syn på löpning. Tidigare var löpning för mig att ge sig ut ensam och springa en sträcka med målet att förbättra sin tid, ett träningssätt som inte tilltalade mig alls. Med konceptet Run all around har jag insett att löpning är så mycket mer och att det inte alls behöver vara en ensamaktivitet. Detta har motiverat mig att ge mig ut utan att bara försöka komma så långt som möjligt så snabbt som möjligt. För första gången tycker jag att löpning är kul.”

”Det har varit motiverande, roligt, och social gemenskap.”

”Det har varit jättekul att träffas i grupp och träna, även om vi är på väldigt olika nivå träningsmässigt.  Även i dåligt väder känns det peppande.  Att få nyttiga tips för att förbättra löpningen tekniskt av kunniga och engagerade tränare. Är också grymt imponerad av deras sätt att skapa onlineevenemang när det blev ändrade restriktioner i höstas. Är verkligen glad att jag anmälde mig.”

Så här tycker deltagare som varit med på de digitala passen via en facebook-grupp
”Uppskattar verkligen att springa och träna tillsammans. Det gör det roligt och motiverande. Superbra att få tips på hur man variera sin löpning och även lite vad man ska tänka på när man springer.  Superbra att passen ligger där digitalt och att man kan genomföra dem när det passar.”

”Jag lyckades dra på mig lite problem med fötterna (plantar fasciit) mer eller mindre direkt i oktober. Jag kollar dock samtliga filmer och tyckte särskilt filmen med löpsteget var givande.”

”Det har inspirerat mig att gå ut och springa fast det är mörkt och kallt och Covid-19 etc. Tror det är ännu roligare om man ses och gör det tillsammans men jag tycker det är ett kul koncept med olika tema, olika ledare och variation! Och löparskolan med olika tips och övningar är kanon, jag kan inget av detta innan och har stor nytta av det.”

För frågor om Run all around kontakta jenny.sundqvist@friidrott.se