Hur ska en löpare tänka kring maten?

 

Marina Sjöberg, dietist Svensk Friidrott

Marina Sjöberg, dietist Svensk Friidrott

Det huvudsakliga målet med att äta är att få i sig tillräckligt med energi och näringsämnen för att klara av livet och den idrottsliga belastningen som kroppen utsätts för när vi springer. Media har ofta en omvänd vinkel, till exempel förslag på hur man ska äta för att få i sig mindre energi än vad som behövs med syftet att gå ner i vikt.

Jag som skrivit den här och de andra texterna om kost för löpare heter Marina Sjöberg och jag är Svensk Friidrotts dietist.

Finns inga enkla kostråd

Råd om olika dieter kan uppfattas förvirrande, till exempel med avseende på kaloriintag, hur mycket fett som är hälsosamt, hur mycket vitaminer kroppen behöver med mera. Rekommendationerna varierar med vem de vänder sig till och skiljer sig mellan de som springer för träning och motion och de som är elitaktiva. En aktiv löpare har ofta ett högt energibehov och i vissa fall ett större behov av vissa vitaminer och mineraler än inaktiva. Det är viktigt att äta och dricka mer än genomsnittsindividen som inte idrottar. En löpare som äter och dricker en varierad och bra kost får i sig tillräckligt med energi och dessutom vitaminer och mineraler.

Kosttillskott behövs inte

Äter du balanserat behövs heller inga tillskott till kosten. Mineraler bör inte tillföras ”för säkerhets skull” eftersom överskott kan lagras i musklerna och göra dem stelare och därmed ge en sänkt prestationsförmåga. Svensk Friidrotts Medicinska Kommitté rekommenderar inte att man använder kosttillskott eller hälsokost som köps på gym, hälsokostbutik eller livsmedelsbutik. Den främsta anledningen är den höga risken för att preparaten avsiktligt eller oavsiktligt har tillblandats med dopingklassade substanser. Det finns även risker med att substanserna inte bara kan, utan ofta ger biverkningar som därmed leder till en försämrad prestationsförmåga. Mer om de här rekommendationerna kan du läsa på friidrott.se.

Tips på mer läsning

För dig som undrar vad man äter innan du tränar så finns artikeln Maten innan du ska springa, eller om du undrar hur du bäst återhämtar dig efter ett pass så tipsar vi om att läsa Fyll på med energi efter träningen.

Tips om hur då håller dig i vätskebalans hittar du här och om du besväras av löparmage så har vi lite förklaringar här.

Av: Marina Sjöberg, dietist Svensk Friidrott