Isabellahs tips: Ta med dig barnen ut på rundan

Isabellah Andersson tar emot dottern Beyoncé vid målet av Minimaran 2014. Foto: Deca Text & Bild

Isabellah Andersson tar emot dottern Beyoncé vid målet av Minimaran 2014. Foto: Deca Text & Bild

Stillasittandet bland barn och ungdomar är en ständigt aktuell fråga, precis som frågan om att få familjelivet att gå ihop med träning. Svenska löpares ambassadör Isabellah Andersson menar att det ligger på de vuxnas ansvar att uppmuntra barn att röra på sig. Hennes tips är att familjen tränar tillsammans.

Isabellah Andersson är en av Sveriges bästa löpare som har varit i den absoluta världseliten under många år. Hon har kombinerat livet som löpare med livet som mamma. Dottern Beyoncé fyller åtta år i vinter och har således varit med under större delen av Isabellahs tid i eliten.

Isabellah menar att man som förälder ska göra allt man kan för att stimulera barn att röra på sig, men man ska inte pressa dem.

– Det är bra att de får göra det som känns bra för dem, säger Isabellah.

För många barn är det lagidrotter som fotboll, ishockey eller innebandy som lockar mest, men det kan vara bra att man har en individuell idrott också, menar Isabellah.

– Om man skulle tröttna på sin lagidrott, eller bli petad från laget, så finns det något annat att fortsätta med, och där är löpningen perfekt.

Konditionsdrivande idrott
Hennes man och tränare Lars Andersson håller med.

– Löpningen är också en konditionsdrivande idrott som också gör att man kan prestera bättre inom andra idrotter, säger han.

Isabellah har flera tips på hur man som förälder kan få in egen träning samtidigt som man uppmuntrar barnen att träna, och hon menar att det inte är svårt att motivera barn att röra på sig.

– Det gäller bara att få det gjort. Om du ska ut och springa en timme, uppmuntra då ditt barn att cykla med dig! Det är kul och det går att skoja tillsammans.

– Det är också bra att springa med barnen. Låt dem springa framför dig så att de får styra farten. De kommer att känna sig som kungar då och bli motiverade. Det är också roligt att göra något ihop!

Text: Magnus Fridell

Kostråd

Bra mat för löpare

Läs mer
Sverige på fötter

Sugen på att börja springa?

Läs mer
Tävla och träna

Lopp och träningsgrupper

Läs artiklar om lopp och löpargrupper