Löparmånaden maj har rivstartat

Så här ser det ut litet överallt på gator, vägar och stigar runtom i landet den här månaden. Foto: Deca Text & Bild

En genomgång av friidrott.se:s aktuella resultatbörs visar att under de bara fem första dagarna av maj genomfördes 15 större lopp på gator/vägar och i terräng med sammanlagt över 13.000 fullföljande deltagare!

Och då är ändå inte alla de som sprang i någon av de tre stafettävlingarna (Öland, Sollentuna och Bromölla) räknade! Tre av evenemangen hade fyrsiffrigt antal löpare: Lundaloppet med nästan 5.700, STHLM Trail med ca 2.500 och Växjöloppet med drygt 1.300!

Men man imponeras också av Björnlunken i Kungsör och Wedevågsloppet i Wedevåg som båda samlade runt sexhundra deltagare. För Vedevåg faktiskt ungefär lika många som bor på orten!

Men allt detta är ändå bara början på en månad som traditionellt är årets mest intensiva vad gäller löptävlingar. Bara den nationella kalendern innehåller ytterligare 74 majtävlingar, bl a fjorton st Vårrus och åtta st Blodomlopp.

Fast det allt dominerande evenemanget är förstås GöteborgsVarvet som förutom huvudtävlingen den 18 maj innehåller ett flertal olika speciallopp under dagarna före och efter.

Som sagt: Löparmånaden maj har bara börjat!
/ A. Lennart Julin

 

 

Kostråd

Bra mat för löpare

Läs mer
Sverige på fötter

Sugen på att börja springa?

Läs mer
Tävla och träna

Lopp och träningsgrupper

Läs artiklar om lopp och löpargrupper