Löpningen är ett verktyg för våra hjärtefrågor

Det är inte ovanligt att lopp eller deltagare i lopp bär budskap om särskilda hälso- eller samhällsfrågor. Ibland samlas pengar in till donationer och ibland är det frågorna i sig som lyfts på olika sätt. Här är några exempel på hur lopp eller löpningsaktiviteter och hjärtefrågor vävs ihop.

BlodomloppsloggaBlodomloppet är en serie av lopp som arrangeras på flera orter i landet. Det första loppet genomfördes 1993. Blodomloppet arrangeras för att uppmärksamma och manifestera behovet av blodgivning och samtidigt få fler att röra på sig. Över tid har loppen vuxit och många ser till att lägga in det i sin löpningsplanering för året.

 

alla för alla - från Midnattsloppet 2Under hösten 2015 genomförde Midnattsloppet ett antal lopp med namnet Alla för Alla, som var utformade för att samla in pengar till FNs flyktingorgan UNHCR. Totalt samlades  487 745 kr in, genom att deltagarna själva bestämde hur mycket de ville betala i anmälningsavgift till loppet som gick över 5 km. Löpare kunde också välja att ”springa där de är” och många valde också att göra det.

 

Stjärtlapp på såpa avslutar Sockerloppet, den del av Robin Bryntessons läger Sockertoppen. Foto: Tom Lindström

Stjärtlappsåkning på såpa avslutar Sockerloppet, en del av Robin Bryntessons läger Sockertoppen. Foto: Tom Lindström

Det finns även andra engagerade som använder löpning och lopp som verktyg för att manifestera sina frågor. Ett exempel är Sockerloppet, som är en aktivitet på Robin Bryntessons Sockertoppen, ett sommarläger för barn och unga med typ 1 diabetes. Ingen tidtagning och en spännande bana över stock och sten där deltagarna väljer att springa så många varv de vill. De som springer är framförallt deltagarna på lägren och deras föräldrar men aktiviteten blir en symbol för att sjukdomen inte är ett hinder för att göra det man tycker är roligt.

godkant_lopp

Leta efter den här symbolen när du vill veta att intäkterna från loppet går tillbaka till friidrotten.

 

Det är också viktigt att framhålla att deltagande i alla godkända lopp är en samhällsgärning, eftersom de arrangeras av föreningar och intäkterna från loppen går tillbaka till föreningarnas verksamhet. Som en extra knorr så ger ju loppen en tydlig målsättning för de som anmäler sig och blir en anledning för deltagarna att röra på sig regelbundet under året. Löpning och loppdeltagande är ett riktigt vinnande koncept på så många olika sätt!

Kostråd

Bra mat för löpare

Läs mer
Sverige på fötter

Sugen på att börja springa?

Läs mer
Tävla och träna

Lopp och träningsgrupper

Läs artiklar om lopp och löpargrupper