Antalet lopp ökar och intresset är fortsatt stort

Idag presenterar vi Löparrapporten 2016, med färsk statistik och nysatsningar kring svensk löpning. Löpning är en populär träningsform, många är nyfikna på att träna löpning i grupp och många planerar att springa lopp under året. Under 2016 arrangeras dessutom rekordmånga nationellt godkända lopp.

Svenskarnas löpningsvanor – träning och lopp

2 av 5 svenskar springer som en del av sin träning – bland de under 35 är det varannan eller fler som ofta snör på sig skorna, visar Löparrapporten 2016. 2 av 3 springer en gång i veckan eller mer. De allra flesta springer själva och är nöjda med det, men nästan 1 av 5 skulle vilja springa med andra. Det är välmående – fysiskt och psykiskt – som är de primära målen med att springa, men drivkrafterna skiljer sig också åt mellan män och kvinnor, unga och gamla.

Nästan varannan svensk löpare, 44 procent, springer också lopp. I tillägg är det 12 procent av löparna som aldrig sprungit lopp men som är sugna på att testa. 30 procent av de som springer lopp, eller är intresserade av det, sprang lopp 2015 och ungefär lika stor andel planerar att springa lopp under 2016. 35 procent är fortfarande osäkra på sin lopplanering för året.

– Det är spännande siffror som tydligt visar att intresset för löpning verkligen är stort i hela landet. Några av de större loppen är också världsledande inom sina segment, som till exempel GöteborgsVarvet, Asics Stockholm Marathon, Lidingöloppet och Midnattsloppet. Med projektet Svenska löpare vill vi säkerställa ett fortsatt stort intresse för löpning men också skapa utveckling så att vi fortsätter att ligga i framkant, säger Svensk Friidrotts generalsekreterare Stefan Olsson.

Svenskarna planerar framförallt att springa lopp över 5 och 10 kilometer under året som kommer och det är också dessa distanser som utgör den största andelen av Svensk Friidrotts nationellt godkända lopp. Det är de traditionella landsvägsloppen och stadsloppen som svenskarna lockas mest av. Män och kvinnor har dock lite olika preferenser. Fler män än kvinnor lockas av terränglopp, samtidigt som kvinnor är mer intresserade av lopp med välgörenhetsprofil, teman eller särskilda upplevelser.

Rekordmånga lopp i kalendern för 2016

Inför 2016 har svenska friidrottsföreningar bullat upp med 416 nationellt godkända lopp till sugna löpare. Ni kan söka bland alla lopp här. Fler klasser har också större representation – det är bland annat en större andel barn- och ungdomslopp, stafetter och ultralopp under 2016 än tidigare år. Under 2015 startade 687 502 löpare i de 410 lopp som genomfördes.

Fakta om Löparrapporten:

• Svensk Friidrotts statistik över godkända lopp och antalet starter i godkända lopp.
• Svensk Friidrotts statistik över klasser i godkända lopp.
• Webbundersökning med 1045 respondenter mellan 15-70 år, med representativ fördelning. Undersökningen är genomförd av undersökningsföretaget Snabba Svar under perioden 3/2-10/2 2016, på uppdrag av Svensk Friidrott.

Ni kan läsa hela rapporten här