Mycket spring! Våren är löparens högsäsong.

Vår och försommar med många lopp för de som vill mäta sina krafter eller bocka av på sin bucket-list. Det är även många andra arrangemang och i en liten förening avgör medlemmars initiativ oftast vad som blir av och bra. I Växjö löparklubb håller vi ett gemensamt träningspass en kväll i veckan, sedan tillkommer spontana löprundor med olika lång framförhållning. Med Göteborgsvarvets löparkvällar samlar vi runt 50 träningssugna som vi då delar upp i tre fartgrupper. Övriga veckor allt från 10 till 25 löpare.

 

Vi har oxå varit snabba på att hänga på när andra event i landet eller Växjö sker. Vårens arrangemang avlöser varandra och vi har genomfört “Sverige på fötter”, varit med sen starten 2016. Vi har även PLOGGAT vid Växjö kommuns Earth week, Karl-Oskardagar och Naturens dag. I våras hade vi, tillsammans med kommunen, grundaren för Plogga, Erik Ahlström, på besök för både föredrag och Ploggning. Plogga är en ypperlig uppvärmning.

Springhjälpen den 30 maj vill SVT, Radiohjälpen och Sveriges Radio med gemensamma krafter få Sverige på benen för ett gott syfte: att bekämpa akut hunger i världen. Under tolv timmars sändning i SVT Play och i P4 springer fyra programledare drygt åtta mil längs med Vättern, från Omberg i norr till Jönköping i söder. De som leder sändningen i springande takt är SVT-profilen Anne Lundberg, skidstjärnan Anna Jönsson Haag, komikern Özz Nujen och P4 Kalmars Johan Signert. Under dagen engagerar sig också Titti Schultz från P4 Extra och skidproffset Emil Jönsson. Snurrar på lokalradion och olika “Bössor” och uppdrag startas.

Rätt som det är kontaktar Sveriges radio P4 Kronoberg en av våra långlöpare, de har väl en kontaktlista och han står på “Springer långt”? sen GAX förra året. Har inte vi tänkt göra något med “Springhjälpen”? Patrik Alvånger nappar direkt och det blir flera radiointervjuer både före och under dagen.

Patrik brinner för Ultralöpning och att få andra att sätta distansrekord värmer hans hjärta! Med Växjö maratonbanan där VSM går i höst vid Växjösjön som centralpunkt och enkel plats för depå/varvning nära Växjö centrum blev det en löpardag – torsdag 30 maj – samtidigt som SVT Play och Sveries radio springer längs Vättern. Vi har igång löpare från 08.00 till närmare kl 19 där flera springer Ultradistans (längre än maraton) och andra långt längre än de tänkt. “Tar man det bara lugnt orkar man långt och länge.” Ett 50-tal löpare kom och sprang, några planerat andra spontant. Vår bössa samlade även in pengar som till exempel räcker till 32 månaders livsavgörande matpaket för ett barn.

Patriks resume på kvällen:
”Springhjälpen är avslutad. Vilken dag det blev 😀Massor med löpare. Både gamla bekantskaper och nya. Folk dök in, sprang något varv och drog vidare. Albin krigade på hela dagen 😳 Massor med high-fives, distansrekord och leenden.

Nationellt samlade Springhjälpen in över 1.3 miljoner kronor till Radiohjälpen ❤

Att vi inspirerat någon till att börja motionera och att vi bidragit till att bekämpa hungersnöden känns fantastiskt.

Ett stort tack till alla som sprungit, hejat, donerat pengar, hjälp till och arrat, och gjort dagen till den fantastiska dag det blev. /Patrik Alvånger”