…and no matter what, there is a goal.

Sista chansen att presentera IF Kville och vår löpargrupp i detta forum och jag vill passa på att tacka för denna möjlighet.  Det har varit roligt och utmanande, dessutom har det tvingat mig att stanna upp och fundera på vad det är vi gör och varför.

Passet denna vecka är ett typexempel på en av de största utmaningarna vi har (Tyvärr inställd träning). Det är att få kontinuitet i det vi gör och för att få det krävs…. just det, ledare. Personer som är villiga och drivna  att bidra med sin tid för att andra ska få en chans till att hålla sin kontinuitet. Vi är få ledare och vi arbetar heltid och har familjer, kan bli sjuka, eller på andra sätt få förhinder att hålla och leda pass, tyvärr.

Vi skulle väldigt gärna se att vi var fler ledare, för att kunna erbjuda bästa möjliga träning i grupperna. Kunna hjälpa till, hinna prata med alla deltagre, ge fler tips, planera träningar, planera tävling/träningsresor, ta hand om tävlingar osv. Det finns hur många uppgifter som helst. Men det viktigaste är givetvis att ge ALLA ett trevligt bemötande varje gång de dyker upp, annars riskerar vi att tappa deltagare och det mest sorgliga med det är naturligtvis att vi inte kan erbjuda motion/träning för många som kanske inte skulle springa, om inte gruppen fanns.

Så vad är det då som gör det så svårt att hitta ledare trots att vi har många löpare i våra grupper som tycker att det är roligt att träna löpning? Delvis så är det inte ett avlönat arbete (om man inte har en kommersiell grupp eller sponsrad) och man måste vara redo att ta tid från sin egen fritid. Många som kommer på pass kommer på pass just för att få träna, inte att leda träning. När det gäller löpargrupper för vuxna så är det även så att man inte är där som förälder till ett barn och därför blir man inte naturligt “föräldrar-tränare” (det kan ju hända, men oftast inte).

Vad kan vi då erbjuda våra ledare? Vi har gett alla ledare och tränare i våra grupper en chans att utbilda sig i en riktigt bra utbildning samt certifiering av svenska friidrottsförbundet. Det är en kvalitetsstämpel och ger oss riktigt bra grund att stå på när vi möter våra grupper.

En sak som är säker är att ju fler man blir som delar på en uppgift som denna, desto mindre tid behöver den enskilde individen investera. Att leda och se deltagare utvecklas i sin egen prestation, följa dem i medgångar och motgångar i sin löpning, att dela utmaningar med dem, att peppa när det behövs är väldigt givande och utvecklande. Att kunna samlas under en gemenskap i en klubb ger en känsla av stolthet.

Till sist, känner du att du kan ställa upp att stötta din grupp/förening på något sätt, nämn detta och erbjud din hjälp. Genom detta kan vi säkra kontinuiteten och utvecklas. Är du redan ledare idag eller på annat sätt aktiv, var öppen med vad du känner att du vill ha hjälp med det finns alltid någon i våra fantastiska grupper som vill hjälpa till.

Tack för mig och glöm inte att #löpningärfriidrott hos #ifkville //Jack Langgaard

Välkomna!