OCR: Eskilstuna FI ser inga hinder

OCR-löpningen gör nu intåg i Svensk Friidrott. Men på flera håll har löparformen varit en självklar del inom friidrottsverksamheten. Det kanske bästa exemplet på det hittar vi i Eskilstuna. I Eskilstuna FI inleddes OCR-verksamheten 2016, då några av de äldre friidrottarna hade provat på hinderbanelopp under 2015 och tyckte det var ett bra alternativ när man började trappa ner elitsatsningen.

”Lyckats behålla flera aktiva”
En av frontfigurerna till OCR-satsningen stavas Jari Forsman, som är en del av den styrgrupp på SFIF som ska ansvara för implementeringen av hinderbanelöpning.
– Idag har vi ca 25 seniorer som tävlar på olika nivåer, allt från motionär till elit. Av dessa är hälften före detta eller aktiva friidrottare. Det betyder att vi har lyckats behålla flera aktiva i föreningen som annars kanske skulle ha lagt ner sina idrottskarriärer, säger Jari Forsman.

Målet: Hinderbana inne och ute
Under sommaren 2019 byggdes en hinderbana i Eskilstuna, som invigdes i mitten av september. Det är där som föreningens träningsverksamhet mestadels kommer äga rum, och det har varit som mest 50 barn, ungdomar och vuxna på plats. Även skolklasser har hittat dit, och haft sina gymnastiklektioner där. Nu vill föreningen bygga hinderbana inomhus också, i första hand för barn och ungdomar.

VM-guldmedaljören om fördelarna med OCR
Malin Dahlbäck är aktiv både inom i Eskilstuna friidrott och OCR-gruppen, och är VM-guldmedaljör i det sistnämnda. Hon har bara positiva saker att säga om löparformen, och listar några punkter varför:
– Allsidig idrott där hela kroppen engageras
– Innehåller styrka, smidighet, teknik, snabbhet och uthållighet
– Skaderisker minskar då träningen blir så varierande
– För barn kan en OCR-bana se ut som en lekplats: en rolig lek blir fysisk aktivitet = gynnar hälsan
– Då längden på banan och svårighetsgraden på hindren kan anpassas är denna sport för alla, ung som gammal, elit som motionär
Är ni som friidrottsförening intresserade av att starta en OCR-grupp? Eller är ni en OCR-grupp som vill ansluta er till Svensk Friidrott? Jari Forsman tar upp några tips på hur ni kan göra, och varför.
Har ni fler frågor? Kontakta SFIF:s Jenny Sundqvist.

Här kan du läsa mer om implementeringen av hinderbanelöpning i Svensk Friidrott.
/Gustav Orbring