parkrun – senaste tillskottet i friidrottsfamiljen

Parkrun startade i Storbritannien 2004 och efter ett par år tog allt fart och spred sig snabbt över landet, och idag över världen. Bara i Storbritannien har 72 346 parkruns genomförts sedan starten. Under sensommaren kom parkrun till Sverige och varje lördag kl 9.30 samlas löpare till Hagaparken i Stockholm för att springa en runda på 5 kilometer, med tidtagning.

30045394155_0352176ffe_h

Några av Löparakademins löpare som gillar parkrun

– Det är bra att vi har kommit igång nu i Hagaparken så att folk kan se parkrun ’in action’ och förstå hur det hela fungerar. Folk älskar enkelheten – det är gratis, det är varje vecka och när du är registrerad på hemsidan, är det bara en fråga om att dyka upp varje vecka kl 9.30. Atmosfären är alltid avslappnad och det spelar ingen roll hur snabbt eller långsamt du tar dig runt de 5 kilometrarna. Variationen av löpare som vi har haft – från 16 minuter till 60 minuter – är ett bevis på det! berättar Deri Thomas, som tagit parkrun till Sverige.

30045394735_558c343c17_h

Deri Thomas och några av alla ideella funktionärer kring parkrun

I Sverige drivs parkrun av Parkrun IF och just nu pågår planeringen för en uppstart i Örebro. Utvärdering av parkrun i Storbritannien visar att parkrun är en inkörsport för människor till löpningen, lopp och klubbar. Enkelheten, den sociala samvaron och upplevelsen av att det går att utvecklas tidsmässigt sägs vara några av anledningarna.

– Vi vill gärna starta fler event runt om i landet, och vi hoppas att andra klubbar vill engagera sig i att starta parkruns i sina närområden. Det är ett enkelt och effektivt sätt att ge en bra service till löpare varje vecka. Folk älskar att få en tid och det är så roligt att se människor förbättras och utvecklas över tiden, fortsätter Deri.

30187754280_6a7aef48f2_k

Det är gratis att delta och din tid registreras till dig via en streckkod som du skriver ut och tar med.

Mer om parkrun hittar ni på hemsidan eller på Facebook

Foton: Parkrun

Text: Hillevi Thor

Kostråd

Bra mat för löpare

Läs mer
Sverige på fötter

Sugen på att börja springa?

Läs mer
Tävla och träna

Lopp och träningsgrupper

Läs artiklar om lopp och löpargrupper