Planering är A och O för Isabellah

Som ambassadör för Svenska löpare delar Isabellah gärna med sig av tips på hur man kan lägga upp sin löpträning under vinterhalvåret och berättar också om varför hon tillbringar stora delar av året i Kenya.

– Planering är jätteviktigt. Man måste bestämma var i ens livspussel som löpningen hamnar, konstaterar hon.

Till skillnad från många andra svenska löpare spenderar Isabellah stora delar av vinterhalvåret i Kenya där hon tränar på hög höjd. Och hon är övertygad om att fler skulle kunna ta det klivet om de bara vågade. Som löpare måste man bestämma sig och våga göra det som kan anses som annorlunda om man vill lyckas

– Alla elitlöpare kan vara här om de bestämmer sig för att det är vad de vill, säger Isabellah. Jag behöver inte jobba, jag har valt att satsa helhjärtat på min idrott. Man kan ta ett uppehåll från sitt arbete under tre år för att satsa, men många vågar inte det.

– I Kenya accepterar man löpning som ett jobb till skillnad från i Sverige där det är väldigt få som kan ”jobba som löpare”.

Isabellah Andersson berättar att hon och familjen kommer till Kenya i oktober efter att ha varit i Sverige under hela sommaren. Och det finns egentligen en anledning till det.

– Vi ligger på hög höjd för att allt ska fungera och för att jag ska ha någon att träna med. Att springa ett tretimmarspass i kyla går inte, och jag vill springa långpass så det här är ett måste för mig, säger hon.

Planering viktigt

Isabellah Andersson bygger livet i Kenya kring träningen och har en tydlig planering att följa, och det är ett av de tips som hon ger till andra löpare.

– Man måste bestämma var i ens livspussel som löpningen hamnar.

Ett annat tips hon gärna delar med sig av är att träna i grupp eller tillsammans med en kompis.

– Det är bra att ha någon att träna tillsammans med. Man har då någon som väntar på en för att man ska träna tillsammans. Det är alltid lättare att komma ut då, säger Isabellah som i Kenya alltid har någon att träna med. Där finns också en miljö som hon kan hämta kraft och inspiration i, då där bor gott om duktiga löpare i omgivningarna.

– Här har jag någon att träna med och jag får inspiration av att jag har bestämt mig för att gå ut och springa med någon. Här kan jag också träna med löpare som är bättre än vad jag är, berättar hon.

Tre lopp per år

Ett vanligt tävlingsår för Isabellah Andersson består av tre marathonlopp. Däremellan är det ”grundträning” i fyra månader inför nästa lopp. Men träningsupplägget är i stort sett det samma under hela året.

– Som marathonlöpare har man ingen egentlig grundträning, utan jag har allt i en blandning hela tiden.

Hon har dock några tips på hur man kan lägga upp grundträningen.

– Man ska satsa på mängd under vinterhalvåret, men beroende på hur ofta man tränar, säger Isabellah och utvecklar resonemanget tillsammans med sin tränare och man Lars Andersson.

– Om någon ska springa Asics Stockholm Marathon så kanske den personen är inne i en grundträningsperiod nu. Om den personen springer varje dag går det bra att säga att den ska ha mer mängd. Men tränar personen bara fyra dagar i veckan måste man också ha med kvalitet hela tiden. För att mängdträning ska bli en bra grundträning så krävs det just mycket mängd, säger Lars och förklarar att för Isabellah börjar det bli mängd när hon kommer upp i 20 timmar löpning i veckan, men de flesta motionärer som tränar är inte ens uppe i tio timmar i veckan.

– Har man 40 minuters träning per dag är det bättre att satsa på fart, fyller Isabellah i.

Välj en dag för långpass

Lars tipsar om att man inför ett marathonlopp väljer ut en dag i veckan då man har som mest tid och försöker få två och en halv till tre timmars löpning den dagen.

– I alla fall 30 kilometer, säger han. De andra kvällarna kan man köra kvalitet, då hinner man få sin återhämtning.

Isabellah och Lars menar att muskelbyggande styrketräning i gymmet inte är något som gynnar marathonlöpare, men uthållighetsstyrka är ok att köra.

– En annan form av styrka får jag när jag springer korta backar. Jag brukar springa 30 sekunder med kraftigt frånskjut och bra kroppshållningmen. Jag brukar köra 20 stycken  och det gör jag en till två gånger per vecka.