Pollenallergin förstörde Linns sommar – siktar nu mot inomhussäsongen

Falkenbergs Stadslopp var ett av få lopp som Linn Nilsson sprang i somras. Foto: Deca Text & Bild

Falkenbergs Stadslopp var ett av få lopp som Linn Nilsson sprang i somras. Foto: Deca Text & Bild

Efter en strålande inomhussäsong med personliga rekord på både 1 500 meter och 3 000 meter var det mycket som talade för att även utomhussäsongen skulle bli framgångsrik för Linn Nilsson. Men en envis pollenallergi satte stopp för utvecklingen under våren. Och det var inte den enda motgången hon fick under året.

– Det gick väldigt bra under hösten, vintern och våren, berättar Linn när Svenskalopare.se når henne på telefon.

Under vårens läger i USA förbättrade Hällelöperskan sitt personliga rekord också på 5 000 meter och tog sig med 15:48.46 upp på nionde plats i Sverige genom tiderna. Framtiden såg med andra ord ljus ut.

Men när hon kom hem till Sverige igen började hon känna av pollenallergi vilket störde henne mycket.

– Jag hade det väldigt tufft och träningarna fungerade inte. Det gjorde att jag ställde in ganska många tävlingar, för jag visste att funkar inte träningen så kommer det inte funka på tävling heller, säger Linn som hade samma problem även förra året.

Allergin gjorde att hon fick svårt att andas.

– Då blev det tufft att springa.

Tog hjälp av läkare
Problemen har hon känt av tidigare, men har inte riktigt förstått vad de har berott på. Men i och med att hon har drabbats hårdare av dem har hon också förstått bättre.

Med hjälp av läkare försökte hon få bukt på allergin. Hon trodde hela tiden att det skulle bli bättre i slutet av sommaren, men så blev inte fallet.

Man brukar säga att en olycka sällan kommer ensam, och precis så blev det för Linn Nilsson. Under sommaren fick hon också ont i en fot. Känningarna försvann inte och hon gjorde därför en magnetröntgen.

– Då visade det sig vara en stressfraktur, och det innebar så klart slutet på säsongen. Så jag vet inte om jag hade kunnat få ordning på pollenallergin till slut i alla fall.

Frakturen ska nu vara läkt och sedan några veckor tillbaka har hon börjat springa lite försiktigt igen.

– Jag känner ingenting nu. Jag joggar inte så mycket än, men när jag gör det har jag inte ont. Så förhoppningsvis är den läkt.

”Hoppas ha bibehållit mycket ändå”
Hösten har bestått av alternativ träning på cykel och crosstrainer. Hon berättar att hon har försökt träna så mycket hon har kunnat utan att springa, och förhoppningen är att hon även ska ha nytta av den alternativa träningen när hon väl börjar springa igen.

– Jag har verkligen försökt att känna att jag har gjort det jag kunnat när jag väl kan börja springa igen, men sen är det klart att det kommer att ta ett tag innan jag känner att löpningen är där jag vill att den ska vara. Men jag hoppas att jag har bibehållit mycket ändå.

Hon hoppas också att hon har blivit starkare under den här perioden.

– Man vet ju andra som varit borta som kommit tillbaka starkare, så det är lite så man får tänka.

Vill inte stressa
En stressfraktur beror på en överansträngning, och vad Linns skada berodde på vet hon inte, men hon spekulerar i att det kan finnas ett samband med att det gick så bra under inledningen av året.

– Allt flöt ju på så bra fram till dess att jag började få problem, men det är väl också då som man kanske är lite benägen för skador. Man kanske springer lite mer än man ska.

Nu kommer Linn och hennes tränare Ulf Friberg försiktigt att bygga på träningen framåt. Hon hoppas på en inomhussäsong men vill samtidigt inte stressa.

– Jag tränar på, sen får vi se hur mycket som blir löpning och hur mycket som blir något annat.

– Det är ändå några månader kvar till inomhussäsongen startar, konstaterar hon.

Av: Magnus Fridell