Skönhetskänslor och lärdomar från ASICS Sthlm Marathon 2016

Det finns ett ideal om att springa den andra halvan av ett maraton snabbare än den första. Eller åtminstone lika snabbt. Som ett led i förberedelserna inför Stockholm Maraton 2017 har jag rotat i förra årets insats och det finns lärdomar att göra.

ASICS Stockholm Marathon 2017

När Stanley Kipchirchir Koech passerade mållinjen på Stockholms Stadion den 4 juni 2016 som ny innehavare av banrekordet befann jag mig på Söder Mälarstrand. Takten hade sjunkit en bra bit under den planerade och vare sig näring eller vätska gick ned. Det hade det inte gjort sedan jag lämnade gärdet.

När Mustafa Muhamed gick i mål som svensk mästare knappt tio minuter senare stod jag på toppen av min ödmjukhet och högst upp på Västerbron. Min högra vad hade börjat krampa. Doften från den kylspray som sprutades i all välmening gav mig kväljningar. För första gången tänkte jag att det här går nog inte vägen.

Efter en mugg Cola vid Stadshuset släppte det lite, men när jag tittade till vänster och fick syn på en gul ballong efter Torsgatans stigning upp till Odengatan blev det mörkt i sinnet igen. Jag hade klamrat mig fast vid tanken på att jag åtminstone hade lite distans till farthållarna för tre timmar. Nu var jag upphunnen och infångad.

”Det är vackert att se en karl ila till sin älsklings möte eller maratonlöpa eller rusa fram i ett bajonettanfall, men att se honom springa för en tjur inger inga skönhetskänslor.” (Albert Engström, Tjuren)

Löpningen nedför Odengatan och vidare den sista biten in till stadion ingav inte några skönhetskänslor hos åskådarna. Men den tog mig hela vägen fram till Stadion. Jag lyckades dessutom klämma mig in strax under målsättningen på tre timmar. Men det var ingen behaglig resa.

Som en del i förberedelserna för årets lopp har jag rotat i förra årets lopp och försökt lära mig något. Jag har bland annat roat jag mig med att plotta ut alla kilometertider under loppet och jämfört mot måltakt i min/km för att klara tre timmar. Det finns några klassiska nybörjarmisstag som jag får bjuda på helt enkelt.

Kilometertider jämfört med måltid för att klara 3 timmar

Kilometertider jämfört med måltid för att klara 3 timmar

Det finns ett ideal om att hålla så jämn fart som möjligt på ett maraton. Det gjorde inte jag. Att jag gick ut för offensivt är uppenbart. Första fem gick på 20.13. Det hade kanske varit en lämplig öppning med årets målsättning på 2.50. Inte för 3.00. Det kändes bra att ha lite distans till måltiden på tre timmar, men den mentala kudden kostade för mycket fysiskt.

Tre saker jag tar med mig till årets förberedelser:

1)Progressivt på träning.
Stockholm Marathon är inte det enda lopp där jag gått ut för hårt. Det är en last. En last är en vana och enda sättet att bli av med en vana är att skapa en ny vana. Så från och med nu ska progressivitet finnas med som en aspekt i alla pass. Sista intervallen snabbare än den första. Första kilometern på distanspasset långsammare än den sista.

2)Fartuthållighet.
Det som upplevdes som en vägg vid 30k var snarast en slakmota som började redan efter 20k ute på Djurgården. Jag hade kört mycket distans inför loppet, men alldeles för få kilometer i marafart. Så i årets plan finns det mycket mer marafart. Framförallt som en del i långpassen.

3) Löpstyrka
Slakmota kanske låter harmlös, men är de tillräckligt långa och många så kan de ställa till det. På Sthlm Marathon finns en del slakmotor. Inför förra årets lopp kunde jag inte köra så mycket backe på grund av en skada i en tå. I år har jag försökt köra mer kuperat i allmänhet, men även rena långa backpass. Löpbandet är utmärkt för det för övrigt.

Även om jag har en tydlig målsättning för vilken tid jag vill klara på årets lopp så är känslan en ännu viktigare målsättning. Att vara trött den sista milen går inte att komma ifrån utan att springa för långsamt, men jag vill ha en känsla av kontrollerad smärta. Så var det inte 2016. Det var alldeles för stor del av loppet som löptes utan att inge skönhetskänslor. Vare sig i mig själv eller hos åskådarna.

Av: Adam Wahlfeldt