Stockholm Frontrunners

Stockholm Frontrunners är en idrottsförening för HBTQ-personer och deras vänner med inriktning på löpning och promenad. Vi har funnits sedan 2013 med verksamhet varje vecka sedan dess. Vår förening präglas av stor mångfald, trevlig gemenskap och en mängd sociala aktiviteter samt mycket löpning! Vi tror att vi fyller ett tomrum i mångas liv – en nisch som annars saknas i såväl idrotts – som HBTQ-Sverige.

Från vår bas vid Zinkensdamm på Södermalm i centrala Stockholm välkomnar vi alla HBTQ-personer som vill springa, förbättra sin löpning eller promenera. Grupper finns för såväl nybörjare som för mer avancerade löpare. Förutom löpning prioriterar vi social gemenskap med fester och resor utomlands för att delta i olika tävlingar.

Läget på Södermalm är perfekt för löpning. Trots att vi är mitt i den pulserande huvudstaden finns det gott om olika löprundor att välja mellan, i skogar, längs med vikar, backar och broar.

Stående punkter på träningsschemat är intervaller. Här får man tillfälle att pressa sig själv genom olika övningar. Vissa är högintensiva där man springer en kort distans så snabbt som möjligt och sedan vila. För att bygga upp konditionen springer vi också långa intervaller, en längre sträcka med vila som man upprepar fler gångar. På lördagar har vi alltid ”social löpning” där man kan välja olika distanser. Vi springer i grupp, oavsett väder, och njuter av gemenskapen och motion. Vi avslutar varje lördag med gemensam fika och lunch.

Det är här familjekänslan syns och till och med hörs, helt tydligt. Som HBTQ-personer är det viktigt att vi känner oss trygga, inte minst i ett idrottssammanhang. Stockholm Frontrunners erbjuder en trevlig och säker miljö att motionera i och samtidigt skapa gemenskap. Detta är viktigt då det fortfarande finns länder där homosexualitet är olagligt och straffbart, och förtryck och förföljelse existerar. Och det är därför Stockholm Frontrunners erbjuder kärlek – kärlek till löpning och kärlek till alla oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck. Vi deltar i ett projekt med Stockholmsidrotten för att kunna se till att HBTQ-flyktningar kan delta i vår verksamhet.

Stockholm Frontrunners springer året om. Själv minns jag hur jobbigt det var att ta på sig lager efter lager av tjocka vinterkläder för att gå ut i kylan och springa. Men när jag hade träffat alla andra på träningen och vi hade satt i gång så kändes det plötsligt inte så kallt. Värmen kommer från motionen och våra medlemmar.

Föreningen är även med i ett större internationellt nätverk, International Frontrunners. Det finns systerklubbar i hela världen. Den första Frontrunnersklubben grundades i San Francisco på 70-talet och finns numera i många städer och länder. Det är riktigt roligt att träffa medlemmar i våra systerklubbar vid tävlingar utomlands. Vi springer och umgås med dem, och bygger vidare på den fantastiska gemenskapen vi har skapat.

Besök oss gärna på facebook och Instagram