Succé för Sverige på fötter

Aktiviteter arrangerade av friidrottsföreningar på över 50 platser runt om i landet. Över 10 000 som antog utmaningen på RunKeeper. Stor medial uppmärksamhet, både nationellt och lokalt. Premiären av Sverige på fötter kan inte beskrivas som något annat än en succé.

– Vilken fantastisk timme och kväll det har varit! Aktiviteten har sprudlat på många platser runt om i landet och det är väldigt många som har tagit till sig budskapet att motion är världens bästa vaccin och medicin. Det här blev precis så bra som jag hade hoppats, säger Hillevi Thor, projektledare för Sverige på fötter.

Det var inte bara under timmen 17-18 som det var aktiviteter runt om i friidrotts-Sverige. På flera platser arrangerades friidrottsskolor på dagen och på kvällen blev det Sverige på fötter-aktiviteter. På Hässelby IP i nordvästra Stockholm var det full aktivitet från klockan nio på morgonen till runt sju på kvällen.

– Totalt var det 385 personer som deltog i olika gräsrotsaktiviteter på Hässelby IP, berättar Anders Olsson, ledare i Hässelby SK.

Nära 200 barn mellan sju och 14 år deltog i friidrottsskolan ledda av nästan 30 unga ledare. Totalt är det upp mot 800 barn som kommer att vara med i friidrottsskolan under de fem veckor som skolan pågår i sommar.

På eftermiddagen togs idrottsplatsen över av 115 av föreningens aktiva som passade på att träna i sommarvärmen.

Klockan 17 inleddes sedan Sverige på fötter-aktiviteten.

– Drygt 40 äldre och yngre löpare, flera av dem blivande deltagare i Hässelbyloppet, samlades för att i sin egen takt jogga inledningen och avslutningen av Hässelbyloppets vackra bana. Det blev lite mer än en halvmil denna sköna ljumna kväll, berättar Anders Olsson.

SverigepåfötterhässelbyEn av Sverige på fötter-grupperna på Hässelby IP. Foto: Albin Johansson

Hillevi Thor berättar att man redan nu kommer börja planera för nästa års Sverige på fötter-aktiviteter.

– Nu ska vi börja samla allt kring Sverige på fötter och delar snart med oss av allt. Och så börjar vi planera för nästa år! Vi ser stora möjligheter att utveckla det här till något riktigt stort och bra, säger hon.

Intresset för Sverige på fötter var alltså stort på flera håll i landet. Från Trelleborg i söder till Piteå i norr hade friidrottsföreningar aktiviteter. Flera av dem uppmärksammades i lokalmedier. Nedan följer en lista över artiklar och inslag från Sverige på fötter-aktiviteterna runt om i landet.

Skaraborgs Allehanda

Ystads Allehanda (låst artikel)

Hässelby tidning

Nya Wärmlands tidningen

SVT Gomorron (2:57 in i programmet)

#sverigepåfötter

sverigepåfötterinsta
Många la upp sina egna bilder på sociala medier under #sverigepåfötter

 

Kostråd

Bra mat för löpare

Läs mer
Sverige på fötter

Sugen på att börja springa?

Läs mer
Tävla och träna

Lopp och träningsgrupper

Läs artiklar om lopp och löpargrupper