Sverige på fötter engagerar skolor

I år genomförs manifestationen Sverige på fötter under ett helt dygn, vilket innebär att fler kan vara engagerade och delaktiga. Flera skolor har i och med detta visat intresse för Svensk Friidrotts manifestation Sverige på fötter som syftar till att fira rörelseglädje och allt det positiva som fysisk aktivitet tillför både knopp och kropp.

Tidigare år har manifestationen genomförts under en timme och ett specifikt klockslag. I år är det ändrat till hela dygnet så att så många som möjligt ska kunna vara med. Det viktiga är inte hur och när man rör på sig, utan att man rör på sig någon gång under dygnet. Ändringen har lett till att flera skolor har visat intresse och är delaktiga på olika sätt vilket är fantastiskt roligt. Ta del av några spännande projekt som är på gång inför årets Sverige på fötter-dag den 31 maj.

 

Eleverna i åk 9 planerar för fullt

I Onsala har Onsala Montessoriskola valt att engagera hela skolan under dagen. Men redan nu har eleverna i årskurs nio börjat planera för dagen. Eleverna i årskurs nio är projektledare och ansvarar för att planera och genomföra dagen med olika aktiviteter för resterande klasser. Hela projektet är förankrat i styrdokumenten och kursplanen för idrott och hälsa. Vi hoppas att fler skolor tar efter det här initiativet och att detta blir ett återkommande event på skolan varje år.

 

 

Bara friidrottsklubb, Sverige på fötter 2017

I Bara har Bara friidrottsklubb bjudit in alla förskolor och skolor till att komma och prova på friidrott under dagen. Skolorna fick anmäla sitt intresse och först till kvarn var vad som gällde. Och hela dagen är fullbokad för Bara friidrottsklubb. Under 8 timmar kommer ca 500 barn i omgångar från olika skolor i Bara att få prova på friidrott. Vi hoppas att föreningen kommer att locka till sig många nya medlemmar genom detta fantastiska initiativ och att fler föreningar har möjlighet att följa Bara friidrottsklubbs exempel.

 

På fritidsavdelningen Norrgården på Grindskolan i Norrtälje blir det eleverna i årskurs 3 som får projektledarrollen. Eleverna kommer planera och hålla i alla aktiviteter under Sverige på fötter-timmen. Tänk att få prova på att vara projektledare, planera och genomföra en aktivitet för ca 150 barn redan i årskurs 3!

 

Arrangörer i Falköping, Sverige på fötter 2017

I Falköping händer det massor under Sverige på fötter-dagen och man passar på att samverka på bästa sätt med flera olika aktörer. I Falköping är man med och engagerar sig för tredje året i rad i Sverige på fötter. Falköpings FIK Friidrott kommer i samverkan med Sports for you, Fritidsbanken och lokala gym att erbjuda gratisaktivitet på kvällen för allmänheten. Det blir allt från att ta sig runt Pankasjön, prova hinderbana och gympass på de lokala gymen.

Dessutom kommer man att engagera tre olika skolor under dagen.  Åk f-5 på Dotorpskolan och Åttagårdsskolan kommer bjudas in till att prova olika aktivitetsbanor. Och för elever på IM-programmet på Ållebergsgymnasiet förbereds det stationer med olika aktiviteter. På plats på de olika aktiviteterna finns olika föreningar, Fritidsbanken, Sports for you och elever från Barn och Fritidsprogrammet, Ållebergsgymnasiet. Sports for you är ett projekt under Västra Götalands Idrottsförbunds regi, där målet i Falköpings kommun är att nå ut med fysisk aktivitet till barn och ungdomar i utanförskap med en idrottsförening som slutmål.

Kostråd

Bra mat för löpare

Läs mer
Sverige på fötter

Sugen på att börja springa?

Läs mer
Tävla och träna

Lopp och träningsgrupper

Läs artiklar om lopp och löpargrupper