Sverige på fötter

Rörelse är världens bästa vaccin och medicin*. Fysisk aktivitet både förebygger och botar. Idrotten förenar och utvecklar människor och samhällen. Som extra bonus är det riktigt kul att få musklerna att jobba och pulsen att slå lite snabbare. Därför jobbar Svensk Friidrott för att få hela Sverige på fötter.

Årlig manifestation

Manifestationen Sverige på fötter firar allt det suveräna med att röra på sig. Därför, uppmanar och utmanar vi, en gång per år, hela Sverige att komma på fötter under ett och samma dygn för att fira rörelseglädje lite extra!

Uppmaningen är enkel:

Gör vad du vill, men sitt inte still!

Första manifestationen hölls 14 juni 2016 och blev en succé och torsdagen den 31 maj 2018 hölls den för tredje året i rad.

Torsdagen den 23 maj 2019

2019 års manifestation arrangerades torsdagen den 23 maj.

Häng på en gratisaktivitet nära dig

Här kan du se alla gratisaktiviteter som föreningar, organisationer, företag, skolor m.fl. arranger under manifestationsdagen och som är öppna för alla att delta i. Här finns möjlighet att testa friidrott, jogga en runda eller ta ett jympapass tillsammans med andra!

Visa alla aktiviteter

Rör på dig där du är

Du kan självklart delta var som helst. Res dig från stolen och ge dig ut.
Ta en bild, dela med andra och använd #sverigepåfötter

Få fler att delta!

Vi vill att hela Sverige ska med, så sprid gärna information om manifestationen! Du kan göra det genom att dela den här sidan eller vårt event på Facebook, där kan du enkelt också bjuda in dina vänner!

Sverige på fötter finns också på Instagram!

Instagram

Vill du vara värd för en aktivitet eller beställa gratis material till din aktivitet?

Förening, organisation, företag, skola eller annan verksamhet, alla kan var med att skapa och erbjuda en gratisaktivitet för allmänheten. Hör av dig till vår projektledare Jenny på jenny.sundqvist@friidrott.se eller fyll i en anmälan här.

Träna och ta dig från 0 till 5 km på 10 veckor

Har du funderat på att börja springa? Då har du kommit rätt. Många av våra föreningar har löpargrupper för nybörjare och genom att sätta målet att springa något av våra föreningars femkilometerslopp kan du hitta en bra motivation att ta snöra på dig skorna.

Hitta en löpargrupp här eller hör av er till oss så kan vi hjälpa till.

Träningsprogram för dig som inte sprungit tidigare

Vi har satt samman ett träningsprogram som kan vara ett stöd för dig som känner att du vill börja springa. Du hittar det i sin helhet här.

De bästa loppen att komma igång med

Vi har samlat en massa fina lopp som är perfekta att ha som målsättning när man inte vill springa så långt. De är på runt 5 kilometer och du hittar dem alla under loppkategorin Sverige på fötter på den här sidan

* Forskning visar att regelbunden fysisk aktivitet har stora positiva effekter för hälsan – både förebyggande och lindrande – och ska ses som ett komplement till traditionell medicinering eller vaccination.

Facebook-evenemang

Manifestationen på Facebook

Häng på och anmäl dig till manifestationen på vårt evenemang på Facebook. Passa på att bjuda med alla dina vänner samtidigt!

Gå vidare till evenemanget

Vi ställer oss bakom Generation Peps vision        – att alla barn och unga ska ha möjligheten och viljan att leva ett aktivt och hälsosamt liv. Idag kommer bara tre av tio unga upp i den rekommenderade mängden fysisk aktivitet, 60 min per dag, och bara en av tio äter tillräckligt mycket grönsaker, frukt och bär.

Detta vill vi vara med och förändra!

Vi bidrar genom att skapa möjligheter för friidrottsföreningar att erbjuda barn och unga nya koncept som motiverar till rörelse. Samt genom att inom ramen för Sverige på fötter skapa olika folkhälsoinitiativ med syfte att leda till rörelse, hela livet. Tillsammans skapar vi en folkrörelse för bättre hälsa!