Tillämpa kunskaperna som finns

Isabellah Andersson och Lars Andersson är väl medvetna om mensens påverkan på de idrottsliga prestationerna. Foto: Deca Text & Bild

Isabellah Andersson och Lars Andersson är väl medvetna om mensens påverkan på de idrottsliga prestationerna. Foto: Deca Text & Bild

Elitsatsande kvinnor upplever ofta att mensen påverkas under tränings- och tävlingsperioder, och att prestationerna samtidigt påverkas av var man befinner sig i cykeln. Vi pratade med Isabellah Andersson och hennes man och tränare Lars om frågan och deras budskap är tydligt – det gäller att lära känna sin kropp, anpassa träning och tävling, våga prata om frågan och tillämpa den kunskap som finns.

Isabellah, hur upplever du din kropp under mensen?
– Jag upplever att jag inte är lika träningssugen när jag har mens, jag blir trött och det är ingenting som riktigt stämmer. Så är det för mig och det är ju verkligen individuellt hur man känner, men det är ju inte så konstigt att man påverkas eftersom det händer så mycket i kroppen. Därför är det skönt att Lars förstår mig och vi har med det i träningsplaneringen.

Lars berättar mer om hur de har tänkt och lagt upp planeringen.

– Jag har lagt upp Isabellahs träning efter hur lång hennes cykel är, och så har jag delat in den i en före och en efter ägglossning-period och anpassat träningen därefter. En period med mer styrkebyggande löpträning och en med mer uthållighet. Det går att göra väldigt mycket men det måste anpassas utifrån individ och ambition. För motionslöpare så påverkar det kanske inte så mycket men för elitsatsande så blir det tydligt och i den gruppen så är det också många som blir av med sin mens. Isabellah har ju trots sin stora träningsbelastning alltid haft mens, vilket jag förstår är ovanligt.

Har det hänt att ni även gjort justeringar vad gäller planeringen kring lopp?
– Eftersom jag vet att det påverkar min prestation så har vi alltid med det i planeringen, men kring lopp blir det lite en fråga om vad jag har för mål med det enskilda loppet, inleder Isabellah.

– Har jag till exempel bestämt att jag ska springa på en specifik tid eller få bra placering så kan den prestationspåverkan mensen har ha en stor effekt. Exempelvis så sprang jag Dubai Marathon för ett par år sedan, jag visste att jag var i bra form, men det gick inte alls. Ingenting stämde och jag blev jättetrött. Jag sprang på 2.25-26 någonting, inte dåligt i sig, men jag skulle ha sprungit 2 eller 3 minuter snabbare om jag inte haft mens. Väldigt tydligt för mig som heter Isabellah. Men sen fick vi hjälp från SOK att justera och flytta mensen, så det gör vi ibland om det är ett viktigt lopp. Men det ska vara i god tid och det funkar för mig eftersom jag har en regelbunden cykel.

– På den nivå som Isabellah befinner sig på så blir det ju tydligt. Att flytta mensen är ju en bra hjälp men det är inte så att man ska flytta den för mycket, utan vi gör det kanske en eller två gånger om året, inför mästerskap och så, tillägger Lars.

Det är ju helt tydligt att frågorna kring mensen är viktiga för tränare och aktiva att prata om, hur går era tankar om det?
– Jag tror inte att det pratas så mycket om det, många är nog för blyga. Min bild präglas ju också av min bakgrund, var jag kommer ifrån, och där skulle jag inte prata med min tränare om jag skulle känna att min kropp inte kändes så bra. Kanske hade det varit lättare att prata om det med en kvinnlig tränare, men jag är inte helt säker. Jag uppmanar verkligen både manliga och kvinnliga tränare att ta upp den här frågan med sina kvinnliga löpare eftersom den påverkar så mycket. Tar tränaren initiativet så bygger man en öppenhet som jag tycker att vi ska ha, berättar Isabellah.

Lars kompletterar med sin syn på tränarens roll:

– Jag vet inte riktigt vilken kunskap alla tränare har eller hur de gör, men det här är inte några nyheter så de tränare som är utbildade borde ha koll och arbeta med det i praktiken. Men det verkar ju vara en känslig fråga. Och då ska man veta att det är lättare i Sverige än i Kenya, säger han.

Text: Hillevi Thor

Länktips:

Mensproblem vanligt på riksidrottsgymnasier” (SVT). Hör bland annat Charlotta Fougberg berätta om sina erfarenheter.

”Det blir lite som en skuldkänsla” (SVT). Orienteraren och landslagsmeriterade maratonlöparen Lena Eliasson berättar om att hon haft utebliven mens under större delen av sin karriär.