Tredje året i rad för Sverige på fötter & intresset ökar

Små förändringar kan skapa enorm kreativitet. Både nya och gamla föreningar, företag, privata aktörer och skolor engagerade sig under årets manifestation. Alla med samma mål – att inspirera människor till rörelse.

Istället för att ha manifestationen vid en given tidpunkt fick hela dagen gå i rörelsens tecken. Målet med förändringen var att fler skulle ha möjlighet att delta samt att engagera fler aktörer och målgrupper då detta är ett budskap som är relaterat till folkhälsa och därmed berör hela samhället. Och så blev det! Föreningar, nya som gamla, företag, gym, skolor och enskilda personer deltog med ett fantastiskt engagemang. På flera orter samverkade flera olika aktörer och kreativiteten flödade. Olika aktörer som alla arbetar mot samma mål – att inspirera människor till rörelse.

– Fantastiskt att en sådan liten förändring kan leda till så mycket kreativitet och nya möjligheter, säger Jenny Sundqvist ansvarig för manifestationen. Dessutom var det flera skolor som hörde av sig och var intresserade av att delta, vilket såklart är jättekul. Skolan är en av våra viktigaste arenor där vi kan nå ut till barn med detta viktiga budskap.

Onsala Montessoriskola utanför Göteborg var första skola att anmäla intresse. Där fick niondeklassarna projektleda och planera hela dagen för hela skolan.

Datum för nästa års manifestation är torsdagen den 23 maj 2019 och anmälan är redan öppen så det finns god tid till planering.

Här är några aktiviteter att inspireras av inför Sverige på fötter, torsdagen den 23 maj 2019.

Hälle IF i Ljungskile passade på att ha en trekamp för barn, som kallades ”Sverige på fötter-kampen”, i samband med Sverige på fötter-dagen. Därtill hade de öppna motionsgrupper som föräldrar och andra aktiva hade möjlighet att haka på. För de yngre som inte ville tävla fanns möjlighet att testa på friidrott, där duktiga ungdomsledare fanns till hands och det var även en del ungdomar som kom och testade på. Totalt var det 80 aktiva, i åldrarna 7-55 år, i rörelse runt och på Rimnersvallen i samband med arrangemanget.

Trekampen blev en succé där ett 40-tal barn ställde upp i 60 m, längdhopp och kast med liten boll. Alla deltagare fick plakett och de tre bästa i varje åldersklass fick dessutom pokal. Det bjöds även på kexchoklad och dricka.

 

Bara Friidrottsklubb avsatte en hel dag där de engagerade skolorna på orten. Under 8 h mellan kl. 8.00-16.00  aktiverades ca 500 barn från skolorna på orten där de fick prova på friidrott. Anmälan gjordes i förväg och intresset hos skolor och förskolor var, som synes, jättestort. Alla förskolor samt grundskolan F-3 erbjöds att boka in en timme vardera åt sina verksamheter. Under den timmen fick alla prova på kulstötning (ärtpåsar), längdhopp, häcklöpning och stafett.

 

Falköpings Friidrottsklubb samverkade med Sports for you och Fritidsbanken Falköping under dagens alla aktiviteter där man engagerade 600 personer plus 100 funktionärer och aktivitetsledare. Under förmiddagen engagerades två skolor och 300 deltagare i aktivitetsbana och dragkamp.

Gymnasieelever från Barn och Fritids-programmet år 1, FFIK, Sports for you och Fritidsbanken var aktivitetsledare.Efter lunch fick elever från Ållebergsgymnasiets IM program prova på bumberballs, inlines, lär dig cykla ,
hinderbana samt gladiatormatta med ca 150 deltagare. Gymnasieelever från Barn och Fritids-programmet år 2, FFIK, Sports for you och Fritidsbanken var aktivitetsledare.

På kvällen anordnades aktiviteter för allmänheten på motionscentralen Mösseberg. Olika löpbanor, gympass, dragkamp, gladiatormatta m.m med ca 150 deltagare. Ledare från de lokala gymmen, FFIK, Sports for you och Fritidsbanken var aktivitetsledare.

Onsala Montessoriskola valde att engagera hela skolan under dagen. Eleverna i årskurs nio var projektledare och ansvarade för att, i god tid, planera och genomföra dagen med olika aktiviteter för resterande klasser. Hela projektet var förankrat i styrdokumenten och kursplanen för idrott och hälsa.


Riviera
Friidrott genomförde friidrottsaktiviteter på Norrbyskolan hela dagen för åk 1-4 där 128 elever deltog i aktiviteter som löpskolning, häcklöpning (låga häckar) i olika former, längd, kula och diskus.

 

Parkrun IF  har vanligtvis sina aktiviteter på lördagar kl. 09.30. Varje lördag kan du, gratis, ta dig runt en 5 km slinga med tidtagning, precis i din egen takt. På Sverige på fötter-dagen arrangerade de aktiviteten tillfälligt på en torsdag och passade på att informera om sin ideella verksamhet. Parkrun finns på flera ställen i världen och i Sverige finns de för närvarande i Hagaparken Stockholm, Huddinge, Kungsängen, Malmö Ribersborg, Örebro, Skatås och Uppsala.

Svensk Friidrott inbjöd till en lunchaktivitet i Hammarbybacken i Stockholm. Här kan du se Johan Steenes aktivitet med Svensk Friidrott

Relaterad bild

 

Sverige på fötter är ett projekt inom ramen för Framåtfonden, ett initiativ av Riksidrottsförbundet och Svenska Spel.