Ultraintervaller

Apladalens Löparklubb var jag med och bildade 3 november 2010. Vi tränar gemensamt tisdagar och torsdagar varje vecka. Roliga inslag är alla idéer som kläcks och genomförs. Här är en aktivitet som jag kom på och som nu är årligt återkommande. Ta gärna idén rakt av och kör i din förening på hemmaplan.

Inspirerad av ultraintervaller, som jag läst om i min träningsdagbok jogg.se, där man en lördag i november skulle springa var 3:e timma 10km med start kl 24.00 på natten och sedan göra det 8ggr under dygnet,  gjorde jag en egen variant. Först och främst gällde det att hitta ett bra datum. Valet föll på 2:a januari, en bra start på löpåret och ett bra datum med tanke på både julhelg och nyårshelg. Jag tänkte att behovet att komma iväg från släkten samt röra på sig borde vara stort.

För att undvika att vi skulle springa mitt i natten (sömnen är viktig) så blev min variant 8*8km med start varannan timme (första start 06.00 och sista start 20.00). Lite mer komprimerat än orignalidéen således. Jag letade upp en lämpligt flack 8km:s runda och författade ihop en inbjudan som jag la upp på vår hemsida. Borgenstugan (vår klubbstuga) var en lämplig ”depå” att utgå ifrån och vistas i mellan intervallerna. För att intervallerna skulle bli av så satte jag minimiantalet till 6 stycken. 15 stycken anmälde sig ganska snabbt och uppsnacket var sedan i full gång.

Nyårsdagen kl 18.00 samlades vi för att inkvartera oss i Borgen och göra en sista koll inför morgondagen.

05.30 tävlingsdagen blev det uppstigning. Iväg på cykeln den dryga kilometern till Borgen. Halka, snö och blåst skulle göra utmaningen än större denna dag visade det sig.

15 personer körde igång som planerat kl 06.00. Första rundan fördelade vi oss i tre grupper och trots den tidiga morgonen pratades det på ganska så bra. För egen del strulade första rundan. Klockan strejkade, skosnöret gick upp samt ett fall efter 5km (kurvan blev sedemera uppkallad efter mig – Mickes kurva).

Efter målgång, snabbt ombyte och sedan en lättare frukost. Redan vid andra intervallen dök första ”etapplöparen” upp (Alla medlemmar var inbjudna att springa enskilda etapper om så önskades) dessa löpare blev ett mycket positivt inslag under dagen då de bidrog med massa av ny energi. Medlemmar längs banan som tog sig ut i vintervädret och hejade fram oss var också något som vi ”järnultraintervallöpare” uppskattade mycket (fd ALK löparen numera Hässelby Oscar Carlsson och Louise Wanemark stod och bjöd på glögg 6:e varvet – härligt initiativ). Intervallerna rullade på och i pauserna så blev det dusch, bastu och diverse födo/dryckesintag.  Vi hade alla olika teorier om vad man skulle stoppa i sig. I takt med att dagen gick så blev det lugnare och lugnare i pauserna, några lyssnade på musik, några vilade, några satt och snackade. Det som var tuffast var att komma igång på de 3-4 sista etapperna. Första 500m på de sista etapperna var benen rejält stela. Klockan 20.00 stod vi så uppställda för sista etappen. Tre stycken hade lämnat in under dagen efter 5:e resp. 6:e etappen dvs efter 40km och 48km, inte illa det heller. Vi var således 12 stycken på startlinjen (ingen ”etapplöpare” dök upp på lördagkvällen däremot var det flera påhejare längs vägen). Sista intervallen kändes ganska okej då man visste att slutet närmade sig. Mycket nöjd och belåten var man dock då man närmade sig Borgen och visste att man skulle fixa det. Per och Anneli Sigvardsson hade tänt upp marschaller vid målet och man var nästan lite rörd när man kunde pusta ut efter 64km:s löpning i kyla, blåst och halka. Bastu, en kall öl, ombyte och städning sedan var denna dag till ända. Tillbaka hemma igen strax före kl. 22.00, en riktig heldag med andra ord. Benen rejält slitna dagen efter – träningsvärken bland det värsta jag upplevt (läs härligt med ömmande ben) mycket pga halkan då man fick springa och ”trippa” i stort sätt hela tiden. Tillsammans med ”etapplöparna” sprang vi i Apladalens LK 1032 km denna dag. En bra start på året. Nästa år kör vi igen – Välkomna!

Denna text skrev jag efter våra första ultraintervaller 2016. I år var det 5-årsjubileum för denna galna idé. Vi har sedan debutåret sorterat in bedriften efter två kriterier. Ultrajärnmän – de som springer 8*8km och Ultramän – de som under dagen springer längre än en mara (förteckning över de som fixat detta finns på apladalenslk.se under fliken tävling). Sedan fyra år tillbaka  har man dessutom möjlighet att välja mellan 6, 8 och 10 km långa intervaller. Vi är 15-20 löpare varje år som springer samtliga etapper och många som dyker upp och springer någon enskild etapp. I år var det också ett gäng som cyklade 25km varannan timme. Vi kör alltid kring trettonhelgen och har haft tuffa förhållanden i stort sätt varje år. Detta året när vi körde visade sig bli årets halaste dag med blankis på vägarna och för tre år sedan var det -21 grader de två första etapperna. Inget år har det funnits tillräckligt med snö så att man kan åka skidor. Blir det snö 2021 så går det alldeles utmärkt att genomföra samma utmaning men med skidor eller varför inte varva skidor med löpning. Håll utkik på hemsidan när vi kör ultraintervallerna 2021 så hoppas jag att vi ses då.

Micael Lindqvist, ordförande Apladalens LK