Vårens säsongsperiodisering

 

Under den här tiden på året ändrar många av oss i Hässelby SK Långlöpargruppen träningsupplägg från vinterns grundträning med relativt mycket distans till mer fokus på fart. Imorgon lördag går Premiärmilen av stapeln och därmed har tävlingssäsongen definitivt startat. Därför genomförde vi i lördags 400-meters kortintervaller på Hässelby IP för att få känna på fart.

I onsdags var det flytintervaller, vilket också är ett bra pass strax innan lopp eftersom tröskelpass är en relativt skonsam typ av kvalitetspass. Tröskelpass är träning i tempo som inte bygger allt för mycket mjölksyra och som kan bibehållas relativt länge. Flytintervaller ska gå fortare än distanstempo, men klart lägre än maxtempo. Nu hoppas vi verkligen också att våren är här för att stanna så att vi kan vi fortsätta springa på Hässelby IP och i elljusspåren i Grimsta utan att behöva oroa oss för halka.

Premiärmilen är ett av de lopp Marathongruppen, som är dotterbolag till Hässelby SK och Spårvägen, arrangerar. Förutom att vi i Långlöpargruppen gillar att springa loppen är vi även ofta med och gör loppen möjliga att genomföra genom olika funktionärsuppdrag. Det kan till exempel vara i vätskekontroller, klädinlämning och som trafikvakter.