Vårt syfte är att främja löparglädje

Sådana här bilder är det många som ser framför sig när man säger att man är maratonlöpare. Bilden är från framsidan av Svenska Marathonsällskapets tidning Marathonlöparen nummer 3 2006.

Att springa långt är så mycket mer än tävlingar. Det är träning i vackert väder, ur och skur, i ensamhet eller tillsammans med andra.

Här är en annan bild av långlöpning som alltid finns i mitt minne. Att springa tillsammans med den egna träningsgruppen ger en särskild gemenskap. Att springa tillsammans med vänner under utflyktslöpningar är en annan härlig upplevelse.

Många är vi nu som har sett målen med vår träning flyttas eller ställas in. Som tur är arrangeras det en mängd virtuella lopp som kan springas så att vår träningsmöda inte är bortkastad. Eller är det inte egentligen så att träningen är det som ger den största glädjen? All den träning vi lägger ner och njuter av i vardagen kan ingen pandemi ta oss ifrån. Vi har valt en bra sport.

Friidrottsförbundets blogg Kilometerverket är en inspirationskälla och den visar att löpning kan ta sig många former. Under de tre närmaste veckorna kommer bloggen att handla om att springa långt. Den här veckan presenteras Svenska Maratonsällskapet. De två kommande inläggen kommer att vara ett reportage om vad man kan hitta på i dessa pandemins tider och ett exempel på träningspass för långlöpare.

För oss som springer långt finns det en gemenskap i Svenska Marathonsällskapet. Det är en kamratförening som grundades redan 1952 med syfte att främja långdistanslöpning. Vi är cirka 500 medlemmar runt om i hela landet.

Sällskapets medlemstidning, Marathonlöparen, kommer ut med 5 nummer per år. Den innehåller bland annat inspirerande artiklar skrivna av medlemmarna. Där berättar de om roliga lopp de genomfört på olika platser i världen. Det kan också förekomma reportage om härliga träningspass, intervjuer med medlemmar och artiklar om skador och vad man gör åt dem.

Vi arrangerar även några virtuella lopp. Ja, faktiskt har vi gjort det i många år redan innan pandemin kom över oss. I mars brukar vi bjuda in till Födelsedagsjogg och i oktober springer vi Höstjogg. Födelsedagsjoggen springs till minne av Sällskapets födelsedag den 22 mars. I år skulle man springa 6,8 km (Sällskapet fyllde 68 år) där man befanns sig och meddela detta på våra sociala medier och därmed vara med på utlottning av priser. Loppet är öppet för alla, även icke medlemmar. I höst kommer vi att bjuda in till Höstjoggen som vanligt i oktober.

Ett evenemang vi är särskilt stolta över är Vintermarathon till Jan Linds minne. Det är Sveriges äldsta maratonlopp och har arrangerats varje år sedan 1963. Loppet arrangeras, på uppdrag av Sällskapet, av en förening eller annan arrangör. Loppet går av stapeln under november – december och springs på olika platser i Sverige varje år. Om du som läser detta är medlem i en förening som kan tänkas arrangera detta lopp – hör gärna av dig till mig på e-postadressen nedan!

Som medlem i Svenska Marathonsällskapet kan man ansöka om utmärkelser för antal sprungna maraton- och ultralopp. Vi delar ut utmärkelser för allt från 5 upp till 300 sprungna lopp.  Det finns även speciella utmärkelser för lopp sprungna på olika platser inom eller utom Sverige. Bland kriterierna för att få räknas som ett meriterande lopp för en utmärkelse, är att distansen är minst ett maraton, dvs minst 42 195 meter.

Sällskapet har en hemsida, www.marathonsallskapet.se, där man kan hitta information av alla slag. Där har vi bland annat samlat all möjlig statistik över maratonlopp genom åren. Vi har allt från segrare i Stockholm Marathon sedan 1979 till segrare i OS sedan 1896. Vi arbetar med att hålla statistiken uppdaterad och att samla mer rolig och intressant statistik. På hemsidan arbetar vi också med att ha en bra loppkalender över maraton- och ultralopp i Sverige.

På hemsidan kommer inom kort information om hur vi kommer att se på virtuella lopp som meriterande för våra utmärkelser.

Vårt syfte är att främja löparglädje. Om du känner att du vill bli medlem i Svenska Marathonsällskapet, så kan du kontakta mig på e-postadressen nedan. Du behöver inte ha sprungit ett maraton för att vara medlem. Men du kanske kan bli inspirerad att prova på ett!

Karin Norden

Ordförande i Svenska Marathonsällskapet

karin_norden_@hotmail.com