Vi förväntar oss det största och bästa startfältet på många år

Till hösten den 19 oktober går stapeln av för 26e upplagan av Växjö Maraton. Växjö Maraton är ett sedligt-traditionellt maratonlopp i Sverige som springs varje år tredje lördagen i oktober. Loppet anordnas av föreningen Växjö Löparklubb. Maratonbanan i Växjö är (om vi själva får säga det) sannolikt Sveriges snabbaste. Banan går runt Växjösjön och springs i åtta varv. Varje varv mäter 5.2 km med undantag från första varvet som är lite längre. Loppet är exakt 42195 meter långt (kontrollmätt). Tävlingscentralen är vid Simhallen i Växjö.

Växjö Maraton 2018

Förra året firade loppet 25 års jubileum, där bjöds på lite extra detaljer som t.ex. mer musik längs med banan samt en t-shirt till varje deltagare. I år spänner Vi Växjö Löparklubb musklerna ytterligare och erbjuder därför Svenskt Mästerskap för Veteranklassen i maraton. För att delta i VSM måste personen ha fyllt 35 år och tillhöra en godkänd förening ansluten till Svenska Friidrottsförbundet. Klassindelningen indelas i 5-års spalter d.v.s. M35/K35, M40/K40, M45/K45 o.s.v. Om du inte vill eller kan delta i VSM kan du ändå springa loppet genom att anmäla dig till någon av motionsklasserna. Ni kan dessutom om ni är ett lag/klubb anmäla er till lagtävlingen. De tre bästa resultaten för respektive lag räknas samman.

Växjö Maraton 2017

 

 

 

 

 

Förra året gick det fort, 30 löpare klarade sub3:00, 11 löpare klarade sub2:50 och 3 stycken klarade sub2:40. Trefalldige, banrekordshållaren och fjolårssegraren Fred Grönvall (Roma IF) passerade mållinjen på 2:30:17. Damsegrarinnan Matilda Kjellberg Samuelsson (Elmhults Sport Club) vann på tiden 3:08:11.

Växjö Maraton är vad vi förstått allmänt känt för att erbjuda god service längs med banan (bl.a. flera vätskestationer) samt ett riktigt trevligt prisbord till totalvinnarna, vinnarna av respektive klass och vinnarna av lagtävlingen. Det här året vill vi krydda det lite extra och se riktigt snabba tider, därför till den dam och herr som lyckas slå banrekorden på 2:50:36 respektive 2:26:30 tillfaller yterliggare 3000 kr utöver de ordinarie priserna.

Banrekord:

  • 2008 Alexandra Svensson (Hultsfreds LK), 2:50:36
  • 2017 Fred Grönvall (Roma IF), 2:26:30

Växjö Maraton 2016 (Alla som går i mål får medalj!)

 

 

 

 

 

 

 

För mer information om loppet och anmälan, se länk nedan: https://mittlopp.se/Anmalan/VAUKLFUIIRHKVJUOEA

 

Väl mött 19 oktober!

Simon Kristoffersson