Vikten av att träna tillsammans

Många löpare är ensamvargar. Man ger sig ut på tidiga grispass i ottan på egen hand, året runt. Att nöta på egen hand är för många grunden, det som skapar kvalitet. Det är nog sanningen, men att tillhöra en klubb ger det där lilla extra, oavsett vilken nivå man befinner sig på.

Just detta med klubbkänsla och sammanhang är något vi i Enhörna numera fokuserar extra mycket på. Vi bedriver organiserade träningar, minst ett par gånger per vecka. Ett pass är beläget vid vår vackra Friluftsgård i Enhörna medan ett pass utgår från Södertälje IP, i centrala Södertälje. På det viset får vi tillgång till såväl fina terrängspår som 400m löparbanor. Gemensamt för båda passen är att alla kan vara med, oavsett löparnivå och tempo. Detta har lett till att vi bedriver kvalitetspass i grupp över generationsgränser som i sin tur bidragit till ökad gemenskap och framförallt vänskap klubbkompisar emellan.

Att se en äldre medlem slänga ut en förfrågan på Facebook om sällskap på en löptur och sen få svar från flera löpare som kanske befinner sig på en annan nivå är inspirerande och något som utvecklar alla inblandade. Att enbart köra gemensamma pass kan räcka för våra motionärer, de som bara springer enbart för att det är kul eller behöver röra lite på sig. Men vill man lyfta sin löpning något snäpp så finns den möjligheten genom att vi hela tiden arbetar för att se till att knyta an kompetenta tränare och inspiratörer till föreningen.

Att kombinera gruppträning med individuellt träningsprogram innebär att man som löpare utvecklas såväl resultatmässigt samt som människa och en god klubbkamrat. Ha kul tillsammans och varva prestigelöshet med rimliga krav så kommer löpningen vara givande för alla inblandade oavsett hur snabb eller långsam löpare man är.

Bildresultat för instagram ikon png @eif_lopare

//Henrik Kvarnlöt, Enhörna IF

Kostråd

Bra mat för löpare

Läs mer
Sverige på fötter

Sugen på att börja springa?

Läs mer
Tävla och träna

Lopp och träningsgrupper

Läs artiklar om lopp och löpargrupper