Musse tillbaka på Lidingö efter åtta år – siktar på ännu en seger

Mustafa Mohamed vid hans senaste start i Lidingöloppet 2008. Foto: Deca Text & Bild

Mustafa Mohamed vid hans senaste start i Lidingöloppet 2008. Foto: Deca Text & Bild

Mustafa Mohamed gör på lördag sin första start i TCS Lidingöloppet sedan 2008. Då blev det seger, och den 37-årige Hällelöparen siktar på att återupprepa succén och ta sin fjärde vinst i världens största terränglopp.

Mustafa Mohameds har haft en framgångsrik sommar. Det började i juni med SM-guld på maraton i Stockholm. Sedan var han med och förde det Sverige till en femteplats i EM-halvmarans lagtävling, där han själv kom 21:a och var näst bäste svensk efter Strömstads Mikael Ekvall.

På SM i Sollentuna för en månad sedan fick han dock revansch på den 10 år yngre Ekvall och visade på 10 000 meter att gammal är äldst. Med bara en hundradels marginal vann han SM-guldet före Mikael efter en tidernas jämnaste spurtstrid i den ljumna augustikvällen. Musse, som han vanligtvis kallas, minns loppet som väldigt roligt.

– Det var ett bra resultat också. För mig var det mitt bästa 10 000-meterslopp på flera år och målet var ju att vinna så jag tänkte inte så mycket på tiden. Men den blev ju bra, så det var en ren bonus.

Spontan halvmarastart
Några veckor efter SM var det dags att sätta på sig det randiga tävlingslinnet igen när Stockholm halvmarathon väntade i ett strålande sensommarväder. Musse visade återigen styrka och vann med en halvminuts marginal före SM-vinnaren från i våras, Eskilstunas Abraham Adhanom. Han berättar att det var ett ganska spontant beslut att ställa sig på startlinjen.

– Det hade jag inte planerat. Jag hade siktat mot att springa Lidingöloppet men kände att det vore bra med något längre än 10 kilometer innan, så då hade jag tittat lite på att springa en halvmara i Newcastle. Men sen kom jag på att det faktiskt gick en halvmara i Stockholm så då behövde jag inte åka dit.

Han är nöjd med sin prestation.

– Det var ett bra lopp med en helt okej tid. Det var ju en ordentlig värme också.

Det är bara två veckor mellan halvmaran i Stockholm och Lidingöloppet. För en motionär kan det kännas tätt inpå, men för en elitlöpare som Mustafa är det inga problem alls att hinna återhämta sig.

– En halvmara är ändå så kort, så det funkar bra. Det är värre med återhämtningen efter en mara. Jag kände att kroppen kändes bra redan en vecka efter Stockholm, berättar han.

Musses insats på halvmaran i Amsterdam bidrog till den svenska femteplatsen i EM:s lagtävling. Foto: Deca Text & Bild

Musses insats på halvmaran i Amsterdam bidrog till den svenska femteplatsen i EM:s lagtävling. Foto: Deca Text & Bild

Tillbaka efter åtta år
Till helgen väntar TCS Lidingöloppet, världens största terränglopp. Den erkänt tuffa banan är tre mil lång, men Mustafa är van. Vid tre tillfällen tidigare har han vunnit, och aldrig har han varit sämre än femma. Men nu var det några år sedan. 2008 var senast han sprang.

– Några år har jag sprungit maraton på mästerskap i augusti, både 2013 och 2014, och då har jag inte varit återhämtad i september. Några år har jag också tränat för en höstmara som legat för nära Lidingö, och några år har jag varit skadad, därför har det dröjt så länge, berättar Musse och förklarar varför han tycker så mycket om att springa just Lidingöloppet.

– Det är ett väldigt roligt lopp som jag sprungit många gånger och har fina minnen från. Jag tycker om kombinationen av att det är långt och att det är terräng, jag gillar terräng, och all historia. Det är ett klassiskt lopp som funnits länge.

Han håller med om att banan är utmanande, men att det också är lite av loppets charm.

– Man måste springa bra taktiskt. Något år när jag vann gick det väldigt fort så jag var tvungen att släppa och låg jag två minuter efter vid 20 kilometer. Men jag kom ikapp och vann ändå, minns Musse och fortsätter:

– Det är en bana som kräver att man hushåller med krafterna. Tröttnar man väldigt mycket tappar man också väldigt mycket i slutet.

Trivs i terrängen
Musse tycker också att terränglöpning är extra roligt och han trivs i löparspåren.

– Jag tycker att naturen är en viktig del. När man springer en halvmara eller ett tiokilometerslopp genom städer, det har också sin charm. Men jag tränar mycket i naturen och skogen, och att även få tävla där gillar jag.

Han har dock svårt att avgöra om han är en bättre terränglöpare än asfaltslöpare.

– När det är kortare sträckor, typ 10 kilometer, så har jag inget emot att springa på asfalt. Men på långa sträckor så passar terräng mig bättre. När jag sprang terräng vid sidan av hindersatsningen tyckte jag att det var ett bra komplement till min satsning och sprang då bra på terräng-EM och så. Så terräng har alltid passat mig bra.

Seger i Stockholm halvmarathon – hans första någonsin. Foto: Deca Text & Bild

Problem med knät
Efter SM har Mustafa försökt att få in en del backträning, men han berättar att det blev lite för mycket och att han fick ont i ett knä. Även efter halvmaran i Stockholm gav han sig på ett nytt försök att träna i backe, men smärtan i knät fanns kvar.

– Men backträningen är viktig när man ska springa Lidingö, konstaterar han.

Han menar att det är svårt att jämföra uppladdningen inför årets Lidingölopp med hur han tränade inför sitt senaste lopp på Lidingö för åtta år sedan. Då kom han från en bansäsong på 3 000 meter hinder och nu har han en helt annan typ av säsong bakom sig. Han tror dock att han är mer uthållig nu än då.

– Men jag har kanske inte lika bra snabbhet. Vad det kommer innebära vet jag inte.

Någon större koll på övriga startfältet har han inte, men han vet att det brukar komma många bra kenyaner.

– Men många är oerfarna och en del gör bort sig, säger Musse och berättar att han vet vilken taktik han ska använda sig av.

– Jag har sprungit så pass många gånger och vet vad som passar mig, jag måste hitta min fart. I början kommer jag hänga med och går det inte för fort är det skönt att ligga med. Men känner jag att det går för fort så kommer jag behöva släppa och hitta mitt eget tempo. Håller dem den höjda farten är det inte mycket att göra åt, men annars hoppas jag att jag kommer i fatt.

Målet är dock tydligt.

– Det är att vinna!

Kroppen avgör
Efter Lidingöloppet har han en tanke på att hitta ett maratonlopp senare i höst, antingen i oktober eller i november. Direkt efter loppet på lördag planerar han dock att ta det lite lugnt och ge knät en ordentlig chans att bli helt bra.

– Sen får vi blicka fram och se vad som passar bäst. Det kan bli Valencia i november, men kroppen och knät får avgöra.

TCS Lidingöloppet kommer att livesändas på friidrottskanalen.se med start klockan 12.00 på lördag.