Nu ska OCR-löpningen in i friidrotten

Under förbundsårsmötet togs beslut om att inkludera Svenska OCR-föreningen SOCRA (Swedish Obstacle Course Race Association). SOCRA är en ideell förening med ambitionen att stötta OCR-utövare i Sverige. OCR är en blandning av löpning och hinder. SOCRA inkluderar såväl motionär som elit, och vill främja sporten och dess tillväxt både nationellt och internationellt. Inkluderingen inleds med en prövoperiod på fem år.
  – Vi ser fram emot flera spännande år tillsammans. Hinderbana är en fantastisk kombination av styrka, teknik och uthållighet som kan utmana de flesta, säger Malin Spång, ordförande för SOCRA.

Arbetet framåt
Svensk Friidrott har tagit fram en styrgrupp som kommer utse arbetsgrupper inom tävling, anläggningar, utbildning, föreningsutveckling o.s.v. De kommer i sin tur implementera OCR-löpningen inom de olika avdelningarna. Styrgruppen består av generalsekreterare Stefan Olsson, Maja Englund från SFIF:s styrelse, Jenny Sundqvist som är ansvarig för motionslöpning på SFIF, Malin Spång ordförande för SOCRA, samt Jari Forsman som är med och leder Eskilstuna FI:s OCR-team.

”Tror vi kommer ha stort utbyte av varandra”    

– Det känns jätteroligt och spännande att vi nu är i gång. Vi ser många fördelar med att inkludera hinderbanelöpning i verksamheten och jag tror vi kommer att ha stort utbyte av varandra. Det är mycket löpning (även) i hinderbanelöpning och löpning är något vi är experter på och gärna delar med oss av. I hinderbanelöpning krävs mycket styrka och smidighet vilket gynnar vilken utövare som helst oavsett idrott. Genom att bredda verksamheten och utöka träningsutbudet hoppas vi på att attrahera ännu fler, i alla åldrar, som kommer och tränar hos våra föreningar, säger Jenny Sundqvist.

OCR-verksamheten blomstrar i Eskilstuna
I Eskilstuna är OCR-verksamheten igång sedan länge, och föreningen EFI OCR-team har ambitionen att växa ytterligare.
 – Vi håller på att starta upp barn- och ungdomsverksamhet inom OCR. Vi kommer prova på olika friidrottsgrenar och ha en del gemensamma träningar med barn-/ungdomsgrupper i den vanliga verksamheten. Detta kommer framförallt ske vintertid eftersom vi kommer hålla till i friidrottsarenan. Vi tror att det kommer öka antalet barn som vill prova på friidrott, samt barn som kanske inte tycker att friidrott riktigt är deras grej fortsätter med OCR istället för att sluta helt, säger Jari Forsman.

 

Så blir OCR-föreningen en del av Svensk Friidrott
-Alla OCR-föreningar är välkomna att ansluta till Svenska Friidrottsförbundet. Mer information om hur det går till hittar du här.
-Är ni en friidrottsförening som vill utöka er verksamhet och ta in OCR-löpning? Se efter om det finns OCR-träningsgrupper i närområdet och se över möjligheten att ta in dem i er verksamhet.
-Brinner du och din förening för något av ovan. Har din förening någon representant som tycker det skulle vara intressant att delta i någon arbetsgrupp? Hör av dig till jenny.sundqvist@friidrott.se.
För mer information, kontakta SFIF:s Jenny Sundqvist.
/Gustav Orbring

Kostråd

Bra mat för löpare

Läs mer
Sverige på fötter

Sugen på att börja springa?

Läs mer
Tävla och träna

Lopp och träningsgrupper

Läs artiklar om lopp och löpargrupper