”And so it begins…”

IF Kville kommer från den traditionella “arenafriidrotten” och har sedan 1921 en mycket lång meritlista, några av klubbens tidiga juniorer har gått över och blivit veteraner som står sig mycket starka nationellt och internationellt.

Som bekant är det många som slutar med friidrott kring seniortiden eller när man når veteran (året man fyller 35), och är man inte elit som senior så är det ett markant bortfall från junior till senior. Kville har stora barngrupper men aktiva minskar med åldern. Det som förenar stora barngrupper är många föräldrar, och det är här som IF Kvilles Löpgrupper startade. Det hela började med några föräldrar som efterlyste lite friidrottsträning. En av klubbens veteraner hörsammade detta och den första löpargruppen föddes och utgick från vår inomhushall i Torslanda. Till en början var det inte mycket reklam för gruppen och den drevs som en anonym grupp bredvid övrig verksamhet i IF Kville. Gruppens fokus var inom löpning men det blev även lite annan friidrottsträning. Medlemmar kom till genom bekantskapskretsar och alla som kunde jogga ca 8 km var välkomna. Passen är/var alltid i intervallform och man fokuserade på att hålla ihop gruppen trots olika farter (detta går igen i samtliga grupper även idag).

Efter några år så började man även sporadiskt att erbjuda fler tillfällen och dagar, då vi istället utgick/utgår från vår klubbstuga i fina Hisiningsparken med sin varierande terräng. Upplägget var ungefär det samma som man hade på söndagar, det var också där som IF Kville höll de mycket populära “Göteborgsvarvets Löparkvällar” (som tyvärr inte erbjuds inför Göteborgsvarvet 2020).

Dessa, 1 ibland 2, tillfällen rullade på fram till 2015–2016 då IF Kvilles arrangemangsansvariga tog ett helhetsgrepp kring “motions”- verksamheten. En nybörjargrupp erbjöds på tisdagar med utgångspunkt på Lindholmen, vilket justerades under 2019 till vår klubbstuga i Hisingsparken då det logistiskt sett var lättare. Samtidigt utbildades fler löpledare i Svenska Friidrottsförbundets  löpledarutbildning Steg 1, sedermera även steg 2. I dagsläget har i princip alla aktiva löpledare denna utbildning.

Detta är en kvalitetsstämpel mot våra grupper och medlemmar, och ger löpledare en mycket bra grund att stå på när vi leder grupperna.

 

Idag erbjuder vi alltså 3 ledarledda pass i veckan. Tisdagspasset har inga förkrav på dig som löpare (det har med upplägget att göra, mer om det i nästa bloggpost). För att kunna tillgodogöra sig träningen på torsdagar samt söndagar, så är det bra om man orkar jogga 6-8 km.

IF Kville använder sig av #lopningärfriidrott, just på grund av att det är precis vad det är. Vill våra medlemmar tävla på olika nivåer uppmuntras de att ställa upp i bland annat veteranfriidrott osv. Vår verksamhet drivs i föreningsregi vilket betyder att vi inte är en kommersiell grupp och att all aktivitet bygger på ideella principer. Som medlem förpliktigar man sig till att sprida god stämning i gruppen, vara öppen och inkluderande. Två gånger per år är det obligatoriskt att ställa upp som funktionär på något arrangemang.

I korthet, IF Kville Löpargrupper, är öppen för alla som tycker om att springa, det ger en social möjlighet och en chans att träna med likasinnade. Med stöd av våra löpledare/tränare får man lite råd/tips kring sin löpträning samt en chans att träna på saker som man kanske inte alltid gör. – Alla är välkomna! Mer information kring tider hittar du här.

Detta var en liten presentation av vår verksamhet, framöver kommer jag blogga lite kring vårat upplägg och de utmaningar vi ser med våra grupper…

IF Kville på facebook