Stadion Marathon – ett kallt maraton med varm atmosfär

Varje år arrangeras hundratals lopp runtom i Sverige. Loppspektrat rymmer allt från jättearrangemanget Göteborgsvarvet med tusentals löpare, till små lopp som Jordgubbslunken i Kristinehamn för några få som letar efter nästa utmaning. Det är lopp med alla möjliga underlag och förutsättningar; Tjurruset som innebär lera och svåra hinder, eller ett maratonlopp uppe vid Kebnekaise. Eller varför inte 5-kilometerslopp som Vårruset? Svensk Friidrott kommer under 2020 uppmärksamma lite olika typer av lopp och arrangörer som varje år kämpar och sliter för att få ihop deltagare, drägliga banor, logistik o.s.v.

En kombination av asfalt och bana
Vi börjar redan vecka 3, närmare bestämt 18 januari. Då avgjordes Stadion Marathon vid Stockholms Stadion i Stockholm. Loppet arrangeras av Team Ultrasweden och Team Skavsåret.
Stadion Marathon är ett utmärkt lopp för att testa formen tidigt på året, för att finna motivation till vårträningen. Det är helt enkelt bra med ett lopp tidigt på året för att hålla träningen igång.
Mysig stämning erbjuds ute vid Stockholms Stadion, där några hundra löpare får sportdryck, frukt, nötter och annat på sin runda. Det går att välja mellan distanserna 10 kilometer, halvmaraton eller ett helt maraton.

Loppet avgörs på en vändpunktsbana med flera varv. Vid varje varv springer man en runda utanför för Stadion samt ett varv inne på Stadions löparbanor vilket innebar att underlaget var både asfalt och bana.
Vändpunktsbanan innebär att man hela tiden möter löper löpare oavsett vilken fart man håller, så man behöver aldrig känna att man är sist. Tidtagning gjordes med chips och vid målgång fick man en traditionell medalj.

Tipsa om lopp!

Ett bra sätt att hålla kontinuitet i sin träning är just att anmäla sig till ett eller flera lopp under året. Och varför inte prova lite olika lopp, under olika årstider, i olika miljöer, på olika underlag och olika distanser. Precis det kommer vi att göra under året! Att variation leder till motivation är sedan gammalt. Hitta ett lopp som passar just dig här.

Vet du något lopp i Sveriges avlånga land som vi absolut inte får missa? Mejla jenny.sundqvist@friidrott.se
//Löpande reporter Gustav Orbring och kamerakvinna Jenny Sundqvist