Atea Winners: ”Träningen ska bli som att borsta tänderna”

Kent vill springa på under timmen på STHLM10 14 juni

Kent Nilsson vill väldigt gärna träna och leva sunt. Men han tycker, som så många andra, att det är svårt att göra träning till en vardagssyssla.
– Man kan ha stora ambitioner av att gå ut och träna. Man sätter igång och skaffar gymkort, man kommer i gång men det finns ingen kontinuitet. Jag har försökt träna 3 gånger i veckan, det var i alla fall mitt mål. Men jag tror knappast att jag verkligen gjorde det fullt ut. Jag gjorde det inte på rätt sätt och hade ingen plan för min träning. Det var lite hipp som happ, säger han.
Nu har Kent tagit ett stort kliv för att träning ska bli som att borsta tänderna, som han själv uttrycker det. Han har blivit utsedd till en av årets Atea Winners, som har som mål att springa STHLM10/SM-milen i Stockholm 14 juni.
– Jag sprang loppet förra året, och fick inte till det tycker jag. Jag kom in på 1.04 vilket var jättebra, men var helt slut efter. Nu vill jag kunna springa med lätthet, och känna att jag är förberedd.
Kent har blivit tilldelad en personlig tränare: Erik Blomberg, som har hjälpt Kent i två månader.
– Det har gått jättebra. Det var svårt i början att komma igång med något nytt. Erik utgick ifrån mig, och tyckte att jag skulle försöka bibehålla nivån jag haft som mål att ha tidigare, och lägga en plan för att jag ska öka successivt. Jag skulle börja skriva ner saker, hur det kändes och vilket datum det var. Det kändes bra. Det är just det momentet han har hjälpt mig med mest, att föra träningsdagbok.
– Vi började med 3km-pass tre gånger i veckan för att sedan öka några km varje vecka. Därtill körde jag stretching för att bli mjukare. Efter ett par veckor gick vi över till lite tempoväxlingar. Nu springer jag 5-6.5km, halva passet i mitt tävlingstempo.
Om två veckor är det så dags för STHLM10.
– Jag är jättetaggad. Det ger en del att man har ett mål med loppet. Tänker ibland att jag ska höja träningsdosen, men då försöker jag tänka att jag ska köra på min plan, och så får jag höja nästa gång. I år är målet under en timme. Det känns helt överkomligt, säger han.
Kent ser positivt på utvecklingen, och hoppas fortsätta den inslagna vägen.
– Det känns som att jag har en modell för att lyckas fortsätta även efter. Det är jätteviktigt för mig både psykiskt och fysiskt. Man blir starkare på båda när man rör på sig.

Kostråd

Bra mat för löpare

Läs mer
Sverige på fötter

Sugen på att börja springa?

Läs mer
Tävla och träna

Lopp och träningsgrupper

Läs artiklar om lopp och löpargrupper