Att hinna med träningen i småbarnsvardagen

Hej, det är vi som är Elin och Christian Olars, två helt vanliga småbarnsföräldrar som likt så många andra brottas med livspusslet och med att få tiden att räcka till. För oss är löpningen inte huvudsakligen någonting vi sysslar med för att träna inför lopp, eller för att förbättra våra tider på olika distanser. För oss handlar löpningen först och främst om icke prestationsbaserad rörelse, om löparglädje och friskvård – att få röra på sig och kompensera för ett alldeles för stillasittande yrkesliv. Om energipåfyllning för att orka vara de närvarande, aktiva och engagerade föräldrar som vi önskar och vill.

 

Därför tycker vi att vår klubb LK Gränslöst står för någonting som vi tror många i dagens samhälle längtar efter och efterfrågar – kravlösa, inkluderande och lättillgängliga idrottsföreningar där rörelseglädje och gemenskap är det primära och inte resultat och prestationer. Det är just precis detta som Patrik så fint beskrev från våra torsdagsträningar i Örebro i blogginlägget ”Det är en ynnest att få vara löpledare”.

Men det är inte detta vi ska fördjupa oss i nu, utan det vi tänkte fokusera på i detta inlägg är en fråga som vi tror att alla ni andra löpande och tränande småbarnsföräldrar där ute också brottas med.

 

Hur ska man hinna träna när man tycker sig ha nog med vardagens alla måsten mitt i småbarnslivet. Går det ens?

Jo det går! Vi får ihop det, inte på något sätt någon elitsatsning men precis lagom för att vi ska må bra och känna oss i form.

Det är inte alltid enkelt att få ihop livet med små barn och att samtidigt regelbundet hitta tiden att lägga på sig själv och sin träning. Vi tror dock att genom att prioritera tid för träning och rörelse så får man också ny ork och energi som underlättar vardagspusslandet. För oss är löpningen ett måste för att vi ska orka med livspusslet, för att vi ska vara bra och närvarande föräldrar och för att vi ska må bra både fysiskt och psykiskt. Vi skulle därför vilja omformulera den inledande frågan till följande frågeställning. Hur kan man få ihop och orka vardagen med små barn utan att träna och ta hand om sig själv?

 

Även om ekvationen på pappret kanske kan se konstig ut så upplever vi oss ha mer tid och ork att göra annat om vi ser till att planera in och genomföra vår träning. Trots det är det ändå lätt att träningen är det första som vi prioriterar bort för att få vardagspusslet att gå ihop, så det är helt klart en utmaning och det kräver beslutsamhet för att hålla kontinuitet. För oss ligger utmaningen ofta i att hålla kontinuiteten snarare än att vi upplever att träningen i sig är tuff eller jobbig. Men när man väl hittat en rutin så rullar det faktiskt lättare, det gäller att hålla i de första veckorna så flyter det på sedan. Men det kommer dippar och då gäller det att vara extra ihärdig att hålla fast vid sina rutiner och hitta lösningar för att få träningen att bli av, och vara nöjd med den träning som blir av.

Så här får vi vår träning att fungera just nu.

Vi har bestämt oss för att träningen är viktig för oss och har hittat vår motivation. För oss handlar det om att livskvalitén ökar markant av att vi håller oss i form. Vi upplever att vi mår bättre både fysiskt och psykiskt, vi har lättare att arbeta koncentrerat och effektivt, vi orkar mer, känner oss piggare, har inga problem att hänga med, vara närvarande och orka leka med barnen, det ger oss en bättre självkänsla. Vi upplever också att vi håller oss friskare och undviker många förkylningar som är dryga att behöva dras med. Och det finns inget härligare än de där löprundorna när man njuter av flowet och att få springa på ställen och vid tillfällen när rundan blir en upplevelse i sig. Vi har så många fina minnen från härliga löprundor!

 

Vi ser till att prioritera och planera träningen under veckan. Vi har gjort planeringen så enkel att vi har varannan dag. Det är den lilla planering som krävs för att veta att ikväll är det min tur att sticka ut och träna, det hjälper oss att få träningen att bli av. Sedan hjälper vi att pusha varandra, ofta räcker det att få frågan, Vill du träna ikväll?

Vår träningsform är i första hand löpning, det är vår bas. Framförallt eftersom vi upplever att det är den effektivaste formen av träning. Bara att byta om och snöra på sig löparskorna, och sedan är träningen igång så fort man är utanför dörren. All tid vi lägger på träningen blir på så sätt effektiv, ingen väntetid. Sedan fyller vi på med roliga inslag när tillfälle ges, en runda i skogen på mountainbike, ett pass styrka hemma på yogamattan, en dag i slalombacken eller i längdskidspåret eller en rask promenad när kroppen av någon anledning säger ifrån.

Den bästa träningen är den som blir av

20 minuter är bättre än ingenting, en löprunda på 4km är lika mycket en löprunda som en på 20km. Sedan går träningen i perioder och det är bara att acceptera att under vissa perioder blir det mindre tränat av olika anledningar, det är okej!

Fundera över varför DU vill träna och håll fast vid det. För någon kan motivationen bestå i ett lopp eller tävling som man vill genomföra längre fram. Sätt en tid du vill klara eller ett genomförande mål. Välj den träning du tycker om. Okej, träning är inte alltid kul men du måste hitta en form som håller i längden för just dig. Satsa hellre på något du gillar än vad som snabbast får dig i form, det tror vi är mest hållbart i längden. Hitta någon som kan inspirera och peppa dig. Bestäm träff på gymmet eller ta en löptur tillsammans, då avbokar man inte träffen på grund av lite regn eller att man känner sig lite trött. Då kan exempelvis en träningsgrupp likt den som LK Gränslöst har i bl.a.

Örebro och som Patrik så fint beskrev i det förra blogginlägget vara perfekt. Då är det större chans att lyckas hitta en bra kontinuitet. Men med det sagt betyder det inte att det är enkelt, att få in en träningsrutin är verkligen något man får kämpa med. Att hitta ursäkter att hoppa dagens träning som småbarnsförälder är plättlätt.

Det gäller att hitta sätt att klämma in träningen Hitta en tidpunkt där det funkar bäst för familjen, för så är det i småbarnslivet, familjen går först. Men det betyder inte att man ska prioritera bort sig själv men man får jobba lite extra på att hitta tiden. Löpning är som sagt en av de mest tidseffektiva träningsformerna. Byt om, snöra på dig skorna och träningen börjar utanför dörren. Från första steget är den högintensiv! Och när rundan är slut är du hemma igen.

Tips för att hinna med träningen

Avslutningsvis så kommer här är lite av våra tips och trix för att hinna med träningen. Eftersom vår träning består till mesta del av löpning så utgår vi lite från det, men de flesta tipsen går att använda till all möjlig träning.

  1. Bestäm dig och hitta din motivation. Det är nyckeln, har du inte gjort det så är det inte heller troligt att komma igång med träningen.
  2. Transportlöpning. Kanske kan du cykla/springa till eller från jobbet? Eller på vägen hem från ett besök hos vänner eller efter en utflykt. Passa på när du ska uträtta ett ärende.
  3. Hitta en tid som funkar för familjen. Hinner du träna på morgonen innan övriga familjen vaknat och innan det är dags för jobb? Passar det bättre på kvällen efter att barnen gått och lagt sig?
  4. Hitta en träningskompis eller en träningsgrupp. Det är svårare att hoppa träningen om man bestämt träff med någon annan. Och ofta tar man i lite extra när man inte är själv. Dessutom får man tid tillsammans med en vän, vilket ju också är lyx i småbarnslivet.
  5. Lyssna på podd/ljudbok. Bara det kan göra att vi längtar efter att få komma ut. Att låta kroppen jobba och bara försjunka in i en annan värld. Få en paus från syskonbråk, disk och ljudnivå som i apburen på ett zoo.
  1. Ta med barnen. Ju fler desto klurigare. Med våra tre är det ändå fullt möjligt. Två på cykel och en i löpvagnen. Gillar du att löpträna, skulle vi utan att tveka rekommendera dig att köpa en löpvagn! Finns det pass som även barnen kan delta i, eller leka vid sidan om?
  2. Träna hemma. Rulla ut en matta och kör ett pass med kroppsövningar medan barnen kikar på TV. Ruggigt effektivt om du bara vill.
  3. Barnvakt. Kanske har du turen att ha möjlighet att någon mor- eller farförälder eller någon annan kan titta förbi en stund medan du tränar? På så sätt kan man också få tid att träna tillsammans som par.
  1. Träna när tillfälle ges. Det perfekta tillfället uppstår inte, det går inte att vara för kinkig. Ibland får man träna direkt efter maten, ofta trots att kroppen är seg, på obekväma tider, på för lite sömn. Listan kan göras lång med anledningar som småbarnsförälder.
  1. Hjälps åt om ni är två. Uppmuntra varandra att komma ut. Erbjud dig att ta nattning/disk/barnen medan partnern kan komma ut och springa. Turas om. Då behöver ingen ha dåligt samvete över att den andra får ta barnen själv.
  1. Man hinner inte allt. Vi prioriterar inte städning framför träning. Det är lite kaos på ordningen hemma ibland, och långt ifrån städat alla dagar. Ren tvätt kan ligga i påsar i någon vecka innan den viks. Ingen hinner allt, prioritera det som får dig att må bra.
  1. Träna medan barnen är på aktivitet. Kanske finns ett utegym intill lekplatsen/cykelparken/skaterampen/multiarenan? Kanske kan du springa intervaller, köra styrka bredvid fotbollsplanen. Känns det pinsamt? De andra föräldrarna är nog mest imponerade av att du ser till att din träning blir av.
  2. Jobba mindre. Vi har båda gått ner i tid, jobbar 90/80%. Det ger mer tid för allt möjligt och gör det enklare att då också hitta tid att hinna med träningen.
  3. Utnyttja helgen för längre pass. På helgen finns mer tid och fler timmar med möjlighet till att träna i dagsljus. Sticker man ut tidigt på morgonen har man hela dagen kvar att hitta på något med familjen.
  4. Minska din skärmtid. Lägg undan tidstjuvar som telefon, TV-tittande. Vi ser inte så mycket på TV, det hinns inte riktigt med. Men de gånger man efter träningen kan sjunka ner i soffan med en kopp te är så mycket mer uppskattat!
  1. Planera in träningen. Om du ändå lägger lite tid på att planera familjens andra aktiviteter, mat osv. så bestäm samtidigt när i veckan du ska lägga in träningen. Eller boka ett pass som är stående varje vecka, så vet alla om att du ska bort då. Vår planering är så enkel som att vi tränar varannan dag, det räcker för att veta att ikväll är det min tur att träna.
  2. Sätt upp ett mål. Det kan vara ett lopp eller en tävling du vill springa. Eller ett mål att nå.
  3. Hitta en rutin. Hitta en tidpunkt där träningen blir en del av dagen, ta vägen förbi simhallen/gymmet/träningslokalen på vägen hem från jobbet. Lunchträna.

 

Slutligen en liten summering, den bästa träningen är den som blir av – lycka till och kör hårt!