Solvikingarna kickar igång hösten!


Semestern är över och det är dags att återgå till ordinarie träningsprogram för Solvikingarna. Vi har visserligen hållit igång den ordinarie träningen under sommaren – undantaget ledarledda långpass – men efter höstlägret sista helgen i augusti har vi som vanligt även långpass både på lördagar och söndagar.

Många Solvikingar har tävlat flitigt på sommarens lopp runtom i Sverige. Flera av våra medlemmar har dessutom stoltserat på prispallen flera gånger.

Solvikingarna är en aktiv löparklubb som anordnar minst 5 träningstillfällen per vecka samt är arrangör av flera evenemang och årliga tävlingar. Våra tränare är utbildade löpledare och löptränare via Svenska Friidrottsförbundet.

Närmast i tiden bland arrangemang ligger vårt årliga träningsläger på hemmaplan som kickar igång med intervaller på fredag eftermiddag. Därefter följer en späckad träningshelg med såväl backträning, styrka, spänst & core, långpass, lekar, quiz och inte minst den populära grillkvällen med våra egna grillmästare Ulf och Patrik! Mer om detta i nästa blogginlägg.

Här följer en sammanfattning av Solvikingarnas tävlingsaktiviteter.

Årliga tävlingsarrangemang
Solvikingarna genomför årligen en mängd tävlingsarrangemang och aktiviteter. Sedan 1960-talet arrangerar Solvikingarna varje år Vårtävlingarna som fungerar som något av en kick-off för tävlingssäsongen bland löpare i Göteborgsområdet. 1974 anordnade klubben för första gången Göteborg Marathon som sedan 1996 kompletteras med halvmaraton. Sedan 1981 erbjuder klubben varje år göteborgare och tillresta löpare ett gott nyårsfirande med Sylvesterloppet. Den 24 augusti gick augusti månads stora löpartävling av stapeln –Midnattsloppet i Göteborg, som Solvikingarna sedan 2008 arrangerar i samarbete med andra klubbar.

Solvikingarna anordnar även Klubbmästerskap (KM). Där har du möjlighet att tävla mot dina klubbkamrater eller bara få till ett bra träningspass, där du får motivation att springa lite snabbare än du brukar. Om löpare utanför klubben vill komma och tävla, så är de också välkomna.

Fyra officiella klubbmästerskap anordnas, både terräng och bana. Ett 5 km- och ett 10 km-lopp i terräng samt två bantävlingar på medel- respektive långdistans. Banloppen brukar gå av stapeln i maj och juni. Terräng-KM 5km arrangeras i april och KM 10 km terräng arrangeras i september någon vecka före Lidingöloppet. I KM ingår även valfritt Maraton och Halvmaraton.

 

Inofficiella KM – Backe och mosse
I semestertider arrangeras två inofficiella klubbmästerskap av lite speciell karaktär. För dig som gillar backlöpning anordnar Solvikingarna ett kort backlopp som går 2km uppför ett berg (Ramberget) som är välkänt för Göteborgarna. Om du gillar traillöpning och inte är rädd för att bli lerig upp till midjan så får du inte missa moss-km. Där springer du över – och ibland i – Ugglemossen som ligger i Delsjöområdet som för övrigt är löparnas Mecka i Göteborg.

Grand-Prix
Det är inte alla gånger den snabbaste vinner! Solvikingarnas Grand Prix innebär en chans för klubbens medlemmar att tävla mot varandra på lite annorlunda villkor. Utöver tävlingsprestationer vägs även funktionärsinsatser in. Den Solviking som koras som Grand Prix-vinnare är alltså den som presterat bäst både för sig själv och för klubben.

Tävlingsresultaten gäller dels klubbmästerskap, dels andra i förväg utvalda GP-tävlingar. Resultaten baseras på Wava-systemet (1994 års modell), med vilket det går att beräkna hur fort alla skulle ha sprungit om de hade varit 20 år. Den som har det bästa ”20-årsresultatet” får 100 poäng och övriga får poäng efter hur många procent sämre deras tid är.

Tävlingssäsongen avslutas givetvis med prisutdelningar och go’fika i Solvikingarnas klubbstuga. Arrangemang som brukar vara välbesökta även av de som inte tävlat, men vill träffa klubbkompisar och snacka löpning och upplägg för nästa säsong.


Provträna med oss!
Om du är nyfiken på Solvikingarna och vill prova på några gånger innan du bestämmer dig för medlemskap, så är du hjärtligt välkommen till vår klubbstuga i Skatås. Där kommer våra tränare att ta hand om dig och lotsa dig till rätt grupp. Välkommen också att besöka och följa vår Facebook-grupp.

 

Solvikingarna

Skatås Motionscentral
Terränglöparen 13
416 55 GÖTEBORG

Telefon: 031-21 15 89

E-postadress till kansliet: kansli@solvikingarna.se

www.solvikingarna.se